Up 2 Date

Studenten demonstreren voor meer compensatie misgelopen basisbeurs

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Studenten demonstreren voor meer compensatie misgelopen basisbeurs

Op het Museumplein in Amsterdam zijn zaterdag zo'n 6.000 tot 7.000 demonstranten samengekomen om een hogere compensatie te eisen voor studenten die onder het zogenoemde leenstelsel studeerden. "Pechgeneratie, we eisen compensatie", klinkt het onder andere op het plein.

Leenstelsel

Vóór 2015 kregen studenten een paar honderd euro per maand aan basisbeurs. Vervolgens werd er een leenstelsel geïntroduceerd, waarbij de basisbeurs kwam te vervallen. Studenten die onder het leenstelsel vielen, moesten daardoor veel meer geld bijlenen. Nu komt in 2023 de basisbeurs weer terug en de generatie studenten die in de tussenliggende jaren geen studiefinanciering ontving, eist daarom compensatie.

Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, begrijpt de frustratie van de demonstranten. "Ik begrijp de onvrede hierover helemaal", laat hij onder andere weten in een verklaring op Twitter.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Compensatie

Het nieuwe kabinet is van plan de gedupeerde studenten te compenseren, maar volgens de demonstranten is dat veel te weinig. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United rekenen dat de 1 miljard euro die het kabinet daarvoor uittrekt, neerkomt op een vergoeding van 1.000 tot 2.000 euro per persoon. Volgens de bonden is dat niet genoeg. "Onze generatie mag niet de dupe worden van een mislukt bezuinigingsexperiment van het kabinet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie