STER Advertentie
STER Advertentie

Rotterdamse politie gaat dure kleding afpakken

Rotterdamse politie gaat dure kleding afpakken
ANP XTRA

Woensdag 3 januari 2018 - 15:00 uur

|

Door:

Elize

Patsergedrag? Dat moet maar eens afgelopen zijn als het aan de Rotterdamse Politie ligt. Agenten in Rotterdam gaan daarom dure merkkleding en horloges afpakken als de eigenaar niet kan verklaren hoe het betaald is. 

PROEF

De proef zal binnenkort van start gaan in Rotterdam-West, in samenwerking met het Openbaar Ministerie. Justitie bepaalt uiteindelijk wat er in beslag mag worden genomen. 

Dure merkkleding

Het idee komt van een wijkagent in Delfshaven. Hij ziet samen met andere agenten en buurtbewoners, dat dure merkkleding steeds belangrijker wordt onder jongeren in de wijk. Veel van die jongeren zijn al bekend bij de politie en hebben geen inkomen waarmee ze de kleding zouden kunnen betalen. De politie gaat er dus van uit dat zij dankzij criminele activiteiten de dure outfits kunnen kopen. 

Getraind

Rotterdamse politiechef Frank Paauw vertelt aan de Telegraaf dat agenten speciaal getraind gaan worden om exclusieve jassen bij verdachten van criminele activiteiten te herkennen. De politie wil hiermee graag laten zien dat misdaad niet loont.  

"Deze jongeren hebben geen inkomen, soms zelfs schulden door een eerdere veroordeling, maar dragen óók een outfit die de 1500 euro overstijgt. [...]Afpakken is dan ook belangrijk."

Kritiek

Rotterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld is kritisch over het plan. Volgens haar is er een kans dat degene die door de politie wordt benaderd, kan denken dat er sprake is van etnisch profileren. Dat vertelt zij aan het AD. Ook is het juridisch ingewikkeld om iemand op straat zijn jas af te nemen. 

Lees ook: Politieagent Dwight: "Ik maak etnisch profileren bespreekbaar bij mijn collega's"

"Het is ten slotte niet verboden om daarin rond te lopen. Ik draag af en toe ook oorbellen die aan de dure kant zijn. Geldt dat dan ook voor mij? Daarnaast is het natuurlijk vaak onduidelijk hoe zo’n kledingstuk betaald is en hoe oud het is."

Populair op FunX.nl

  • VS heeft nu meeste coronabesmettingen

  • 8D audio is de perfecte manier van muziek luisteren in quarantainetijd

  • Sehraz (16) is weer thuis en krijgt verrassing van Frenna

  • Achmed Akkabi sloeg Bilal Wahib onverwacht tijdens opnames 'Mocro Maffia' seizoen twee

  • Sams (27) nieuwe baan ging niet door vanwege corona

  • Social Talk: Bilal Wahib bedankt Mocro Maffia-kijkers en Will Smith voelt zich vereerd