Naar homepage
FunX Rotterdam

Curaçaose verzetsheld Tula krijgt een eigen straat in Rotterdam

bron: Facebook: Simão Miguel
  1. Newschevron right
  2. Curaçaose verzetsheld Tula krijgt een eigen straat in Rotterdam

Rotterdam krijgt binnenkort een Tulastraat: een straat vernoemd naar de Curaçaose verzetsheld Tula. Hij was de leider van de Curaçaose slavenopstand in 1795. De nieuwe straatnaam hoort bij het beleid van de gemeente om het koloniale verleden meer terug te laten komen in straatnamen.

Vooral Witte mannen-straten

D66 deed begin dit jaar een steekproef in Rotterdam en daaruit bleek dat slechts acht procent van de straatnamen vernoemd is naar een vrouw en nul procent naar Rotterdammers met een cultureel diverse achtergrond. Het zijn vooral witte mannen naar wie straten vernoemd zijn, maar daar komt nu dus verandering in.

Verzetsheld eren

Het idee voor de Tulastraat komt van de Rotterdamse Simão Miguel. In Amsterdam en Utrecht bestaat er al zo'n straat en daarom vond hij dat nu ook Rotterdam aan de beurt is om de verzetsheld te eren. "Tula is onderdeel van wat wij ‘de zwarte bladzijde’ noemen. Door Tula te vernoemen, wordt de koninklijke geschiedenis omarmd zonder er bang voor te zijn", laat hij weten aan het AD.

Verzoek bij de gemeente

Simão deed een verzoek bij de gemeente en na een paar maanden werd het voorstel geaccepteerd door de straatnamencommissie. Voorlopig zit de naam in het zogenaamde reservebestand. Hij wordt gebruikt zodra er een plekje vrij is. Het is nog niet bekend wanneer en waar in Rotterdam de Tulastraat terechtkomt.

Hier kun je meer lezen en luisteren over Tula en de rol die hij speelde in de strijd naar vrijheid en gelijkheid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie