FunX Rotterdam

Angelo King over zijn uitdeelactie in Suriname: "Ik moest altijd delen met mijn neven en nichtjes"

foto: Instagram: iamangeloking
  1. Newschevron right
  2. Angelo King over zijn uitdeelactie in Suriname: "Ik moest altijd delen met mijn neven en nichtjes"

Wat de Rotterdamse Angelo King in zijn vaderland Suriname doet, is op zijn zachtst gezegd inspirerend te noemen. De artiest reist ieder jaar af naar het land om daar cadeaus uit te delen aan arme kinderen. Ook nu is hij weer in Su om daar met een bus vol cadeaus, kleding en schoenen door het land te trekken. Dit doet hij al tien (!) jaar lang en hij is voorlopig niet van plan om ermee te stoppen. Aan FunX vertelt hij meer over de motivatie achter dit plan en hoe zijn jeugd hem inspireerde om dit te doen.

OPVOEDING

De Rotterdammer geeft aan dat de oorsprong van het idee bij zijn ouders ligt: "Ik ben zo opgevoed dat je moet delen met je medemens. Ik moest altijd delen met mijn neven en nichtjes. Ik moest mijn spullen afstaan en dat begreep ik nooit."

Later, toen hij een jaar of zeventien was, begreep hij dat je anderen blij kan maken door je spullen af te staan. Toen heeft hij een donatie gedaan aan een kindertehuis in Suriname. Hij liet de kinderen verlanglijstjes maken en schrok van wat hij daarop zag staan. Waar hij Playstations verwachtte, bleken de kinderen graag tandpasta, toiletpapier een spijkerbroek voor naar de kerk te willen.

SCHOENEN PASSEN

Dat was voor hem een inspiratiebron om zijn plannen door te zetten. Terug in Nederland vertelde hij aan zijn moeder dat hij graag een voorbeeld zou willen zijn voor de mensen in Suriname. Nu reist hij elk jaar naar het land om daar spullen uit te delen in arme buurten. Niet meer in tehuizen, die kinderen ontvangen vaak al wat spullen, maar juist bij de kinderen in de buurten die ├ęcht niks hebben. Naast speelgoed heeft hij ook veel schoenen bij zich, die hij samen met de kinderen past. Heel het jaar door verzamelt hij de spullen en alles koopt hij zelf. Hij wil de kinderen namelijk bewust geen tweedehands spullen geven, maar enkel nieuwe items.

"Kinderen weten hun eigen schoenmaat niet, want ze hebben nooit schoenen aan."

LANGE DAGEN

Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat rijdt Angelo rond met zijn bus, samen met familie en vrienden die hem helpen. Naast het uitdelen van de spullen, neemt hij ook de tijd om even te lachen met de kids. Muziekje aan en echt even aandacht geven. Dat kost veel energie. "Aan het einde van de dag ben ik helemaal kapot", geeft hij aan. Maar wat hij ervoor terugkrijgt, is het waard:

"De reacties zijn moeilijk te beschrijven. Je moet het zelf meemaken, blijdschap is nog te zacht uitgedrukt!"

STEEDS GROTER

Wat begon als een actie voor dertig kinderen, is inmiddels een project waarbij zo'n duizend kinderen verrast worden. In de toekomst wil Angelo zich ook gaan richten op het doneren van levensmiddelen en eten: "Ik krijg veel tips en advies. Ik vraag aan de lokale bewoners waar ze behoefte aan hebben en wat ze echt missen, bijvoorbeeld eten zoals rijst." De artiest is gedreven om de bezoekjes te blijven doen en zijn project steeds groter te maken.

"Ik hoop dat ik de kracht heb om het te blijven doen en steeds groter te gaan!"

START

Morgenochtend zal Angelo King bij Start met Fernando verder kletsen over zijn mooie plannen.

Ster advertentie
Ster advertentie