FunX Rotterdam

Ongepaste naam kunstcentrum Witte de With vervangen door Melly

foto: Museum.nl
  1. Newschevron right
  2. Ongepaste naam kunstcentrum Witte de With vervangen door Melly

De naam van het kunstcentrum stond al een tijd onder druk. Witte de With was namelijk een vice-admiraal in de tijden van de VOC, die niet de beste dingen heeft gedaan. Vanaf eind januari 2021 heet het instituut Melly.

Witte de with

Witte de With is niet echt de beste keuze als je kijkt naar het Nederlandse koloniale verleden... Witte de With werkte voor zowel de WIC als de VOC en was niet vies van geweld. Met deze geschiedenis in gedachten deed het gelijknamige kunstcentrum in Rotterdam daarom in juni afstand van de naam Witte de With. Het duurde even, maar inmiddels is ook de knoop doorgehakt voor een definitieve nieuwe naam: vanaf eind januari 2021 draagt het instituut de naam Melly.

open brief

In 2017 besloot de kunstinstelling al dat de naam veranderd moest worden nadat Egbert Alejandro Martina, Ramona Sno, Hodan Warsame, Patricia Schor, Amal Alhaag en Maria Guggenbichler een open brief publiceerden. Hieren spraken ze het kunstcentrum erop aan dat ze zich niet bezig konden houden met een kunstproject over dekolonisatie zonder, in eerste instantie, stil te staan bij de naamgever van het instituut: De naam hield het tegen om iedereen zich welkom te laten voelen.

tijdelijk naamloos

In juni werden de muren besmeurd met rode verf tijdens een antiracsimeprotest. Daarna besloot het kunstcentrum omalvast afstand te doenvan de naam. Zij haalden de letters van het pand en besloten om ook op social media naamloos verder te gaan.

melly

Er lagen verschillende mogelijkheden. Nu is er eindelijk besloten wat het gaat worden: Melly. De naam komt van een kunstwerk van Ken Lum dat al sinds 1990 aan de zijkant van het gebouw hangt. Daarmee verandert de naam van een gewelddadige man naar een vrouw met een arbeidersberoep.

Ster advertentie
Ster advertentie