Up 2 Date

Activisten die beeldje uit Afrika Museum haalden: 'We komen terug'

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Activisten die beeldje uit Afrika Museum haalden: 'We komen terug'

De activisten die een beeldje uit het Afrika Museum hebben gestolen zijn nog niet klaar met hun acties, meldt Omroep Gelderland.

Beeldje stelen

Vijf activisten probeerden donderdag een beeld te stelen uit het museum in Berg en Dal. Ze wilden het beeldje meenemen naar Congo. “Het is niet aan hen om te beslissen wanneer en hoe ze het moeten teruggeven”, zegt een van hen tegen Omroep Gelderland. “Dat is aan ons.”

gearresteerd

De activisten werden buiten het museum gearresteerd door politieagenten. Zaterdag werden ze vrijgelaten, maar ze zijn nog altijd verdachten in de zaak. Ze hebben aangegeven dat ze nog niet klaar zijn met het weghalen van Afrikaanse kunst uit musea.

nog twee of drie musea

“We moeten nu het land uit, maar er zijn twee of drie musea met Afrikaanse kunst hier dus we komen terug”, aldus activist Mwazulu Diyabanza. Volgens het Afrika Museum wordt er altijd heel zorgvuldig gekeken naar claims. Zo is er in het verleden een beeld van de Maori teruggegeven. Daarbij wordt wel overleg gepleegd met het betreffende land. Vanuit Congo is er volgens het museum nog geen contact geweest met het Afrika Museum.

Ster advertentie
Ster advertentie