Naar homepage
Up 2 Date

Koning Filip eerste Belgische vorst die spijt betuigt aan Congo

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Koning Filip eerste Belgische vorst die spijt betuigt aan Congo

De Belgische koning Filip heeft in een brief aan de Congolese president Tshisekedi zijn spijt betuigd voor de Belgische wandaden in Congo. Het is vandaag 60 jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd van België.

wandaden

Tussen 1885 en 1908 stond Congo onder het persoonlijk bewind van koning Leopold II. In die 23 jaar stierven er volgens schattingen miljoenen mensen. In die tijd vonden er moordpartijen, martelingen, verkrachtingen en onthoofdingen plaats. Ook werden er mensen tot slaaf gemaakt. "Ten tijde van Congo-Vrijstaat werden geweld- en gruweldaden gepleegd die op ons collectieve geheugen blijven wegen", schrijft koning Filip.

De Belgische koning betuigt ook zijn spijt voor de periode na het bewind van koning Leopold II, toen Congo onder Belgisch bestuur kwam. "Gedurende de daaropvolgende koloniale periode werd eveneens leed veroorzaakt en zijn vernederingen toegebracht. Ik houd eraan mijn diepste spijt te betuigen voor die wonden uit het verleden."

Racisme

In de brief schrijft koning Filip dat de "wonden uit het verleden" tegenwoordig weer "pijnlijk voelbaar worden door daden van discriminatie".

"Ik zal blijven strijden tegen alle vormen van racisme."

Zoals op veel plekken op de wereld zijn er ook in België anti-racismebetogingen ontstaan na de dood van George Floyd. In België is er veel discussie ontstaan over hoe het land moet omgaan met het Congo-verleden. Zo werd er in het Belgische Ekeren een standbeeld van koning Leopold II in brand gestoken.

De Belgische Black Lives Matter-beweging eist onder andere dat de Belgische regering het Belgische koloniale verleden onder de loep neemt en om een betere educatieve uitleg naast standbeelden van Leopold II. De beweging had daarvoor 30 juni als 'symbolische deadline' gesteld.

Geen officiële excuses

Koning Filip biedt niet een officiële excuses aan voor de wandaden in Congo, maar spreekt alleen van "diepe spijt". Hij is echter wel de eerste Belgische vorst die spreekt over de Belgische wandaden in Congo.

Eerst werd er een veel rooskleuriger beeld van het koloniale bewind in Congo geschetst. Zo sprak koning Boudewijn op 30 juni 1960 in een speech over Leopold II als "een genie" die de beschaving naar Congo bracht.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie