Films, Series & TV

Humberto Tan over racisme in voetbalwereld: "Als je erover praat, krijg je heel veel gezeik"

foto: NPO Start
  1. Newschevron right
  2. Humberto Tan over racisme in voetbalwereld: "Als je erover praat, krijg je heel veel gezeik"

In de driedelige serie Uit de Kramp gaat presentatrice Sosha Duysker met verschillende mensen in gesprek over racisme. In de tweede aflevering spreekt ze met Humberto Tan, die sinds 2020 met Commissie Mijnals strijdt tegen racisme in het Nederlands voetbal.

Gezeik als je je uitspreekt

Ondanks dat racisme overduidelijk nog een groot probleem is in het Nederlands voetbal, was het voor Sosha onmogelijk om een speler te vinden die zich erover uit wil spreken. Hoe dat komt, vraagt ze aan Humberto Tan. "De gemiddelde speler wil zich niet focussen op hoe hij eruit ziet, maar op wat hij doet", antwoordt de presentator en sportjournalist. "Uit ervaring weten ze: als je erover praat, krijg je heel veel gezeik." Volgens Humberto is het voor voetballers "risicovol" om zich uit te spreken. "Je mag je uitspreken, maar dan moet je altijd fantastisch spelen. Als je dat niet doet, krijg je zoveel kritiek."

Humberto legt de vergelijking met American Footbalspeler Colin Kaepernick, die zich in 2016 uitsprak voor Black Lives Matter door op één knie te zitten tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied. Zijn actie leidde tot enorme ophef in Amerika en had enorme gevolgen voor zijn carrière. "Denk jij dat er ook zoveel ophef was ontstaan bij Kaepernick als hij op zijn knieeën was gegaan om de walvissen te redden? Nee", aldus Humberto.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Racisme in voetbal

Los van de kritiek in de media of racisme op het voetbalveld, gebeuren er ook veel racistische dingen die je niet altijd ziet, vertelt Humberto Tan. Zo heeft Van Gaal ooit verteld dat hij in zijn tijd als trainer bij Ajax wel eens bedreigingen kreeg als hij te veel zwarte spelers opstelde.

Een ander voorbeeld dat Humberto aanhaalt, is het taalgebruik van commentatoren en sportjournalisten. "Bij Arsenal had je een schitterend duo: Thierry Henry en Dennis Bergkamp. Bij Bergkamp was het standaard: 'wat een slimme speler'. Henry was vooral een snelle speler, nooit slim. Terwijl het allebei slimme spelers waren."

Taalgebruik

Jacco van Starkenburg, die professor racisme, inclusie en communicatie is, bevestigt dat er veel stereotype taalgebruik voorkomt als het gaat over sporters van kleur. Zwarte spelers worden volgens hem vaak als atletisch benoemd, terwijl de eigenschappen die aan witte spelers worden toegekend, veel diverser zijn. Zo worden zij gezien als creatief of leiders. Het gevolg? Zwarte sporters komen na hun voetbalcarrière moeilijker aan een leidinggevende of coachende baan. "Clubeigenaren zien hen nog vooral als atleet en niet als een goede leider of manager."

Je kunt de volledige aflevering van Uit De Kramp hier terugkijken.

Ster advertentie
Ster advertentie