FunX Rotterdam

Jongen die 15-jarige Joshua doodstak: 'Ik handelde uit zelfverdediging'

  1. Newschevron right
  2. Jongen die 15-jarige Joshua doodstak: 'Ik handelde uit zelfverdediging'

De 15-jarige Rotterdammer die zijn leeftijdsgenoot Joshua doodstak in de Rotterdamse wijk Beverwaard zegt dat hij uit zelfverdediging handelde. Het Openbaar Ministerie houdt hem echter verantwoordelijk voor zijn daad en eist tien maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke jeugd-tbs.

Autistisch en hechtingsstoornis

RTV Rijnmond meldt dat justitie wil dat de verdachte wordt opgenomen in een speciale instelling in Eindhoven om behandeld te worden. Hij zou autistisch zijn en heeft een hechtingsstoornis. Daarnaast zou hij zich volgens zijn advocaat terughoudend opstellen, omdat hij niet weet wat hem te wachten staat in de speciale instelling.

"Joshua stak als eerst"

De jongen had voor de dodelijke steekpartij op 29 juli vorig jaar met Joshua afgesproken. De twee zouden al langer ruzie hebben. Onder druk van vrienden besloot de verdachte het uit te vechten met Joshua en nam hij een mes mee naar de ontmoeting, zo vertelt zijn advocaat. "Ter plaatse bleek dat Joshua ook een mes had. Volgens mijn cliënt en een anonieme getuige heeft Joshua als eerste gestoken. Mijn cliënt zegt dat hij bang was en niet goed wist wat hij deed." De verdachte liep slechts enkele kleine verwondingen op aan zijn handen.

Uitspraak op 1 februari

Op 1 februari doet de rechter uitspraak. Mocht het zo zijn dat de verdachte geen jeugddetentie en voorwaardelijke behandeling opgelegd krijgt, kan de rechter ook met een tussenvonnis komen. Dan wordt er gekeken waarom de jongen niet opgenomen wil worden in een speciale instelling en hoe hij het beste behandeld kan worden.

Ster advertentie
Ster advertentie