Up 2 Date

Oresha woest na moord op Joshua: 'Mijn zoon is door dezelfde dader bedreigd met een machete'

  1. Newschevron right
  2. Oresha woest na moord op Joshua: 'Mijn zoon is door dezelfde dader bedreigd met een machete'

Vandaag vond om 19:00 uur in Rotterdam een stille tocht plaats voor de kindermoord op Joshua (15). De tiener kreeg het met een leeftijdsgenootje aan de stok en de ruzie mondde uit tot een dodelijke steekpartij. In de middagshow van Sander vertelt de Rotterdamse Oresha dat haar zoon een paar maanden daarvoor ook bijna slachtoffer werd van een steekpartij met dezelfde vermoedelijke dader.

Diepe rouw

De Rotterdamse wijk Beverwaard is verslagen door de brute moord op Joshua vorige week donderdag. De tiener werd geliefd en had heel veel vrienden, waaronder ook de dader zo blijkt later. Binnen de wijk gaat een foto viraal met vier 'vrienden'. In het midden Joshua op een pingpongtafel en helemaal rechts de vermoedelijke dader. 'Je beste mattie kan je grootste vijand worden’, staat er bij de foto. Vriend Christiano (16) reageert aangeslagen op de moord op zijn vriend. "Iedereen kende Joshua, je kon altijd met ’m lachen. Die jongen heeft zijn ziel gepakt. En niet alleen die van Joshua, hij pakte hem van ons allemaal", vertelt hij aan het AD.

Machete

De 15-jarige verdachte van de steekpartij heeft zichzelf gemeld bij de politie en zit sindsdien vast. Via social media zou de oud-vriend van Joshua al hebben toegegeven dat hij de dader is van de moord op Joshua in het park. Het OM wil heel weinig informatie geven rondom het incident, omdat het gaat om minderjarige betrokkenen. Wel is bekend dat Joshua vermoedelijk ook een mes bij zich had tijdens de fatale ruzie vorige week donderdagavond.

Het bizarre is nu dat de vermoedelijke dader al eerder rondliep met een mes en wel met een levensgevaarlijke machete. De Rotterdamse Oresha, buurtbewoner van de familie van Joshua, vertelt in de middagshow van Sander dat haar zoon elf maanden geleden door dezelfde dader bijna is neergestoken.

Bedreigingen via Snapchat

Oresha vertelt dat zij ternauwernood kon ingrijpen voordat het met haar zoon ook fataal had kunnen aflopen. Zij bevestigt dat de toen 14-jarige dader dezelfde jongen is die nu vastzit vanwege de moord op Joshua. "Ik hoorde een hoop rumoer en ben naar buiten gegaan. Ik zag de dader van nu daar staan met een machete in zijn hand. Ik heb weten te voorkomen dat hij me zoon heeft kunnen steken", aldus de Rotterdamse moeder.

Via Snapchat kwam zij de dader op het spoor. "Ik ben zelf op onderzoek uitgegaan, omdat de politie zo laks was. Zij wilden niet komen en hebben me laten zitten, omdat er niet direct sprake was van fysiek geweld op het plaatsdelict", vertelt de moeder. Uiteindelijk kwam ze erachter dat haar zoon via Snapchat werd bedreigd en kwam zo achter de naam van de dader.

Quote

Waar heeft een 15-jarige het aan verdiend om dood te moeten gaan?

Oresha

In gesprek met de ouders

Met de kracht van social media kwam Oresha de ouders van de dader op het spoor, maar tot haar grote verbazing en verdriet wordt ze van meerdere kanten gewaarschuwd. "Met pijn in mijn hart kreeg ik tijdens mijn zoektocht een hoop berichten dat ik goed moest weten naar wie ik op zoek was en dat ik moest oppassen", aldus Oresha.

Toch lukt het de doortastende moeder om een gesprek aan te knopen met de ouders van de dader, maar het loopt niet zoals gehoopt. De moeder geeft aan te moe te zijn voor een gesprek, maar begrijpt wel dat er aangifte is gedaan tegen haar zoon. Oresha neemt er geen genoegen mee en wil met beide kinderen om de tafel om erachter te komen wat er is gebeurd. "Waar heeft een 15-jarig kind het aan verdiend om dood te moeten gaan?", vraagt de bezorgde moeder zich af.

Zwijgcultuur

Uiteindelijk loopt het gesprek met de ouders op niets uit en dat is nou juist wat Oresha ook terugziet in de wijk. "Ik vind het heel erg lastig, want ik heb ook veel ouders gesproken die last hadden van deze jongen maar niet naar de politie durfden te gaan", vertelt ze ongerust. De Rotterdamse noemt het een kwalijke zaak en ziet dat er een zwijgcultuur heerst in de wijk.

Achteraf bleek ook dat bij sommige kinderen in de wijk al langer bekend was dat de zoon van Oresha werd bedreigd door de 15-jarige jongen. Online gingen er berichten rond dat hij van plan was om de zoon van Oresha te gaan steken. "Dat vond ik nog het ergste, dat iedereen ervan op de hoogte was", vertelt de moeder met een brok in de keel.

Quote

Het is heel pijnlijk, maar Joshua is zeker niet het eerste slachtoffer. En hoe het er nu uitziet, zal hij ook zeker niet de laatste zijn.

Oresha

Vrees voor toekomst

Oresha vreest dat er in de toekomst meer steekpartijen zullen plaatsvinden in de wijk, omdat er te weinig aandacht uitgaat naar mogelijke daders. "Het is heel pijnlijk, maar Joshua is zeker niet het eerste slachtoffer. En hoe het er nu uitziet, zal hij ook zeker niet de laatste zijn", luidt de pijnlijke conclusie van Oresha.

De moeder heeft geprobeerd om in gesprek te gaan met de gemeente, maar merkt dat het heel lastig is. "Ik verwacht absoluut niet dat het nu beter gaat. We zijn nu iemand kwijt en er hoeft maar dit te gebeuren en er is alweer een volgende voor wie er t-shirts worden gedrukt."

Geweld onder jongeren

De harde cijfers bevestigen de zorgen van moeder Oresha. In 2020 vonden er in Rotterdam 89 steekincidenten plaats. In meer dan dertig van die gevallen waren er jeugdigen bij betrokken. Begin vorige maand startte de gemeente nog een campagne tegen geweld onder jongeren.

Ondertussen vraagt Oresha zich gefrustreerd af waarom er in de tussentijd geen instantie heeft ingegrepen. Ze snapt niet dat de dader in 11 maanden tijd alsnog een dodelijk slachtoffer heeft kunnen maken. "Wat mij het meest pijn heeft gedaan is dat het bij mijn zoon 29 augustus 2020 is gebeurd en dat exact 11 maanden later op 29 juli 2021 alsnog een slachtoffer is gemaakt. Dat is maar 11 maanden verder! Waar was jeugdzorg in die 11 maanden?! Waar was de politie en waar was de overheid? Want dan schieten ze gewoon te kort en dat doet mijn hart heel veel pijn", besluit de geëmotioneerde moeder.

Beluister hieronder het hele interview met de Rotterdamse moeder Oresha.

Ster advertentie
Ster advertentie