Naar homepage
FunX Rotterdam

Kautar (14) redde het leven van een jongeman op Rotterdam Centraal door hem te reanimeren

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Kautar (14) redde het leven van een jongeman op Rotterdam Centraal door hem te reanimeren

Soms zijn er momenten in het leven waarop je je geroepen voelt om heldendaden te verrichten. Dat geldt ook voor Kautar (14), die op Rotterdam Centraal het leven van een 28-jarige fransman wist te redden door hem te reanimeren. In Jouw Stad vertelde Kautar meer over haar heldendaad aan Yous.

Kautar (14) redde het leven van een jongeman door hem te reanimeren op Rotterdam Centraal

Epilepsieaanval gevolgd door hartaanval

Kautar was onderweg naar huis toen ze op Rotterdam Centraal een jongeman zag neervallen die eerst leed aan een epilepsieaanval en vervolgens ook nog een hartaanval kreeg. De 14-jarige herkende de symptomen meteen en ondernam direct actie. "Een epilepsieaanval voel je natuurlijk, maar tijdens een hartaanval ga je juist heel veel zweten", aldus Kautar. "Ik zag ook dat hij heel rood werd."

"Na de reanimatie was ik in shock"

Het geluk was aan de fransmans zijde, want toevallig heeft Kautar op school geleerd hoe ze EHBO moet verlenen. Daarbij heeft ze ook geleerd hoe je iemand moet reanimeren. "Als je de opleiding zorg hebt gekozen, moet je ook EHBO kunnen verlenen. Dat houdt ook in dat je moet kunnen reanimeren, dus dat heb ik ook geleerd."

Dat ze zonder hulp van omstanders of hulpdiensten in staat was om de jongeman te reanimeren kan Kautar nog steeds niet geloven. "Na de reanimatie was ik in shock. Het is iets onvoorstelbaars wat ik me nog steeds niet helemaal kan beseffen. Hulpdiensten schoten uiteindelijk wel te hulp, maar op dat moment was Centraal Station helemaal leeg en ik was de enige die hem kon helpen."

Quote

Zelfs als je filmpjes op YouTube kijkt, kun je het leren.

Kautar

Mooie reacties

Na de heldendaad kon Kautar rekenen op mooie reacties van mensen in haar omgeving. Ook kreeg ze als bedankje een bos bloemen van de NS en ProRail. Los daarvan wil ze mensen meegeven dat iedereen kan leren hoe je mensen moet reanimeren. "Verdiep je in de zorg. Zelfs als je filmpjes op YouTube kijkt, kun je het leren. Volg een opleiding of een cursus. Je kunt het op veel manieren leren."

Ster advertentie
Ster advertentie