FunX Rotterdam

Twee mannen opgepakt voor racistische leuzen op Erasmusbrug

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Twee mannen opgepakt voor racistische leuzen op Erasmusbrug

De politie heeft twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het projecteren van discriminerende en racistische leuzen op de Erasmusbrug in Rotterdam tijdens de jaarwisseling. Het gaat om een 34-jarige man uit Landgraaf en een 24-jarige man uit Zwijndrecht.

De verdachten

De 34-jarige verdachte uit Landgraaf zou ook betrokken zijn geweest bij een soortgelijke projectie in Eindhoven eerder deze week. De man uit Zwijndrecht zat achter eenzelfde soort project in Alkmaar in januari.

Bij de doorzoekingen van de woningen van beide verdachten vond de politie onder meer een kruisboog en 3D-geprinte wapenonderdelen. De precieze rol van de verdachten bij de projecties moet volgens de politie nog worden onderzocht. Verder sluit de politie meer aanhoudingen niet uit.

Erasmusbrug

Tijdens de jaarwisseling werden teksten als "White Lives Matter" en "Vrolijk Blank 2023" op de Erasmusbrug geprojecteerd. De projectie werden vervolgens via Telegram-groepen geclaimd door White Lives Matter-extremisten.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie