FunX Rotterdam

"Dat steeds meer plekken halalvlees verkopen, is een vooruitgang"

  1. Newschevron right
  2. "Dat steeds meer plekken halalvlees verkopen, is een vooruitgang"

Halalvlees is erg in opkomst. In Rotterdam is er onlangs een burgertent geopend met alleen maar halalburgers. In Eindhoven werd er zelfs een hele beurs gehouden over halal eten. Is het een goede zaak dat steeds meer plekken halalvlees verkopen? Dulci sprak daarover met de directeur van de halalbeurs: Mustafa Senturk. Hij vertelde dat vlees halal wanneer het volgens de islamitische wetten is geslacht. Maar daar komen nog veel meer zaken bij kijken. Daarbovenop is er volgens Senturk de laatste tijd veel vraag naar halal voedsel. Hij noemt het “een gat in de markt”.

Halalpil
In Utrecht sprak Rutger met Nienke Ryan van Halal Vital: een Nederlandse producent van halal-voedingssupplementen. Wat zijn dat precies? Nienke legt uit wat halal-vitaminepillen precies zijn: “Een halalpil, dat betekent dat alle ingrediënten die verwerkt worden in de pil, zoals gelatine, dat daar geen varkensvlees voor wordt gebruikt en dat het alcohol vrij is. Ook moet het hele maakproces halal zijn. Daarnaast zorgen we ervoor dat het de meest gezonde keuze is, als we de ingrediënten kiezen. En als dat allemaal goed is, krijg je een certificaat.”



“Moslims, en dan vooral moderne moslims, vinden het belangrijk om de westerse levensstijl te gebruiken, dus veel online. Daarnaast willen ze, en dat geldt voor zowel moslims als niet-moslims, bewust leven. Een halal-certificaat geeft aan dat het een bewuste keuze is.”

In Amsterdam sprak Natasja met slager Rashid Kaddour uit Amsterdam Noord. Ze vroeg hem of halalvlees gezonder is dan ander vlees en of het echt populairder wordt.

De grote halal-quiz
Ouassima checkte hoe goed de Amsterdammers op de hoogte zijn van de ‘De grote halal-quiz’. Haar ‘slachtoffers’ eten zelf niet halal en dat is te horen aan hun kennis. Eén ding wisten ze allemaal zeker: alcohol is nooit halal.



Ster advertentie
Ster advertentie