FunX Rotterdam

White Lives Matter-extremisten claimen racistische projecties op Erasmusbrug

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. White Lives Matter-extremisten claimen racistische projecties op Erasmusbrug

Leden van de rechts-extremistische groep White Lives Matter claimen de racistische leuzen die tijdens de jaarwisseling op de Erasmusbrug werden geprojecteerd. De groep kondigt in hun Telegram-kanaal meer acties op grote locaties aan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Telegram-kanaal

In het Nederlandse Telegram-kanaal White Lives Matter werd maandagnacht een video gedeeld waarin de projectie met racistische leuzen wordt geclaimd. In de video zijn televisiebeelden gemonteerd, maar ook enkele beelden waarop iemand te zien lijkt die de actie voorbereidt in Rotterdam.

"Activisten van WLM Nederland en WLM Duitsland werkten samen om een pro-blank bericht openbaar te maken", leest het in de begeleidende tekst. "Dit eiste veel planning, testen en wiskunde om te laten werken. Ook hadden we te maken met een grote geldsom voor de laser." In datzelfde kanaal schreef iemand op oudjaarsdag al: "Going to do activism today. If I am not back tomorrow, I am probably in a jail."

Volgende acties

De berichten worden in de Telegram-groep ook in het Engels en Duits verspreid. De Nederlandse versie is soms wat vreemd geformuleerd en lijkt met een vertaalmachine uit het Duits te zijn vertaald. "Onze voornemens voor het nieuwe jaar is dat wij hopen soortgelijke samenwerking tussen andere groepen in onze Blanke landen te zien", leest het verderop in het bericht.

Het bericht sluit af met de vraag op welke "grote locaties" de andere leden graag een actie zouden willen zien. "Het zou mooi zijn als tijdens de dodenherdenking op de Dam gelaserd wordt op het koninklijk paleis met de teksten: white lives matter- Hitler was right", reageert iemand.

Niet vanaf boot

De politie dacht eerst dat de leuzen vanaf een boot waren geprojecteerd, maar dat lijkt laserexpert Martin Chambon in gesprek met RTV Rijnmond onwaarschijnlijk. Het water zou namelijk voor te veel schommelbewegingen hebben gezorgd. Volgens Chambon is het gebruikte laser voor zo'n 1500 euro te krijgen. Dergelijke lasers kunnen op honderden meters afstand projecteren.

Projectie

Tijdens de jaarwisseling van 2023 werden racistische en neonazistische leuzen op de Erasmusbrug geprojecteerd. Op de brug waren onder meer de teksten 'White lives matter’, ‘vrolijk blank 2023’ en ‘Zwarte piet deed niets verkeerd’ te lezen. De politie doet nog altijd onderzoek naar de zaak.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie