Naar homepage
Sport

Behandelend arts Eriksen: "Ik denk dat hij zeker weer op de been komt"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Behandelend arts Eriksen: "Ik denk dat hij zeker weer op de been komt"

Christian Eriksen, de Deense voetballer die gisteren tijdens een EK-wedstrijd in elkaar zakte, zal hoogstwaarschijnlijk "weer op de been komen", aldus Jasper Kjaergaard, de cardioloog die hem op dit moment behandelt.

'gunstig teken dat hij nu al goed bij kennis is'

De schrik zat er gisteren goed in toen Eriksen uit het niets in elkaar zakte op het veld tijdens de EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland. Al snel werd duidelijk dat het iets serieus was, zeker toen de 29-jarige Deen zichtbaar op het veld werd gereanimeerd. Uiteindelijk werd hij met een ambulance afgevoerd en leek hij bij het verlaten van het veld alweer bij kennis. Nu komt Kjaergaard, zijn behandelend arts in het Rigshospitalet in Kopenhagen, voorzichtig met nog meer goed nieuws. "Ik denk dat hij zeker weer op de been komt", aldus Kjaergaard tegen de Deense omroep TV2.

"We onderzoeken of een hartstilstand zijn bewusteloosheid heeft veroorzaakt", legt de cardioloog verder uit. "Het beeld dat we nu hebben, komt daarmee overeen. Zodra we hebben onderzocht of er sprake is geweest van een hartstilstand, kunnen we een echo laten maken om te zien of er een afwijking in de hartslag is", zegt de arts. "Als het een hartaanval was, dan is het een gunstig teken dat hij nu al goed bij kennis is."

Quote

Kan worden veroorzaakt door zware lichamelijke inspanning.

Jasper Kjaergaard - behandelend arts Eriksen

Mogelijke oorzaken

Volgens Kjaergaard komen hartaanvallen bij mensen met de leeftijd van Eriksen nauwelijks voor, maar kan het bij zware lichamelijke inspanning weleens voorkomen. "Er zijn sporters die zomaar bloedstolsels in hun hart krijgen of hartritmestoornissen hebben. Dat is moeilijk te zien, maar kan worden veroorzaakt door zware lichamelijke inspanning", zegt de arts. "Als er een bloedstolsel in het hart is, gaat dat vaak gepaard met pijn in de borst en ander ongemak. Bij hartritmestoornissen zijn er geen waarschuwingssignalen en raakt de persoon onmiddellijk bewusteloos."

Statement Deense bond

Eerder op de ochtend kwam de Deense bond al met een statement. Daarin meldde de bond dat de toestand van Eriksen stabiel is en dat hij de komende dagen zal worden onderzocht in het ziekenhuis. Ook heeft hij zijn ploeggenoten de groeten gedaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook meldt Guiseppe Marotta, directeur van de club (Inter Milan) waar Eriksen speelt, dat de speler al contact opnam met zijn ploeggenoten via de groepsapp. "Het gaat veel beter met hem. Hij heeft de ploeg gerustgesteld en zei dat hij snel zal terugkeren", aldus Marotta in gesprek met Italiaanse Sky Sport.

Psychologische hulp

De Deens nationale ploeg heeft de geplande training voor vandaag al geschrapt en ook alle media-activiteiten gaan niet door. Daarnaast heeft de Deense federatie inmiddels psychologische hulp aangeboden aan de ploeggenoten van Eriksen.

Ster advertentie
Ster advertentie