Sport

Club Brugge maakt meldingen van racisme mogelijk via QR-codes

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Club Brugge maakt meldingen van racisme mogelijk via QR-codes

Club Brugge is klaar met racisme en onderneemt daarom nu actie. De club plaatst 24.000 QR-codes in het stadion, waarmee bezoekers melding kunnen maken van racisme.

Stadionverbod

Club Brugge gaat tijdens thuiswedstrijden met behulp van speciaal opgeleide stewards op meldingen af die gedaan worden via de QR-codes. Als er wordt bewezen door meerdere meldingen of door controle van deze stewards dat er echt racisme heeft plaatsgevonden, krijgt de dader een stadionverbod van minimaal twee jaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#NietMetOns

De QR-codes zijn onderdeel van een campagne met de slogan #NietMetOns. "Racisme is een maatschappelijk probleem dat overal aanwezig is", schrijft de Belgische club in een verklaring. "Dus ook in voetbalstadions, ook bij Club. Een absolute minderheid van de 28.000 fans die wekelijks Blauw-Zwart aanmoedigen, verziekt de boel voor de anderen. Daarom gaan we als Club nog een stap verder."

"Het verleden heeft uitgewezen dat gedragsverandering door campagnes niet (voldoende) effect heeft. Vele fans geven aan dat ze niet langer met dit gedrag geassocieerd willen worden, dat het genoeg is. Zo kijken wij er ook naar: als je je racistisch uitlaat ben je geen deel van onze familie, ben je niet met ons. En we pikken het niet meer, we rapporteren het. Niet. Met. Ons."

Racisme incident

Club Brugge was niet lang geleden nog betrokken bij een racismerel. Vincent Kompany, trainer van Anderlecht, vertelde na afloop van de wedstrijd tegen Brugge dat hij samen met enkele spelers continu racistisch werd bejegend vanuit het publiek. Het Belgische Openbaar Ministerie (OM) startte een onderzoek, maar daar kwam niets uit.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie