Sport

Steven Bergwijn: "Als het kan, koop ik een eiland voor mijn ouders"

  1. Newschevron right
  2. Steven Bergwijn: "Als het kan, koop ik een eiland voor mijn ouders"

Steven Bergwijn is twintig jaar en is een van de talenten van de PSV-selectie. FunX-reporter Laila sprak de voetballer op het veldje in Almere-buiten waar hij vroeger altijd speelde en dat nu naar hem vernoemd is. De bescheiden Bergwijn vertelt haar over zijn jeugd, de betekenis achter zijn tatoeages en wat zijn toekomstplannen zijn. Ook vertellen zijn vrienden, waaronder jeugdvriend Sevn Alias, over hoe Steven als persoon is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jeugd

"Ik heb altijd al op school gezegd dat ik ooit prof zou worden." Steven Bergwijn was al op jonge leeftijd vastberaden het te maken in de voetbalwereld. Op 7-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot de jeugdopleiding van Ajax en leerde daar alle basistechnieken. Na zes jaar bij de club gespeeld te hebben, werd hij na een ruzie weggestuurd. De volgende dag had hij al een nieuwe club gevonden: PSV.

"PSV zit nu in mijn hart."

PSV

Nog maar zeventien jaar was Bergwijn toen hij zijn debuut mocht maken bij het eerste, tijdens een bekerwedstrijd in zijn hometown Almere. Het werd een droomdebuut, want na een paar minuut gaf hij al een assist. "Sindsdien trainde ik mee met het eerste, maar eerst moest ik wel nog mijn plek in de kleedkamer zien te verdienen." Bergwijn mocht wel meetrainen, maar moest zich eerst nog bewijzen en moest zich daarom in een andere kleedkamer omkleden.

"Ik vond het niet erg, ik was al blij dat ik mee mocht trainen. Ik was aan het wachten op mijn kans."

Kansen

En die kans kwam er. Toen Lokadia wegging naar Engeland, moest Bergwijn de positie van linksbuiten gaan invullen. Het werd een mooi seizoen, want PSV werd landskampioenschap en Bergwijn had zijn visitekaartje achtergelaten: "Dat voelde lekker, ik heb paar assists gemaakt en paar goals gemaakt." Bergwijn heeft altijd hard gewerkt om succes te bereiken: "Ik moest gewoon slapen op vrijdagavond als anderen naar feestjes gingen, omdat ik zaterdagochtend weer een wedstrijd had. Maar ik vind het helemaal niet erg, ik heb er alles voor teruggekregen."

Familie

Naast het voetbal staan familie en vrienden centraal in het leven van Steven. Vooral zijn broertje betekent veel voor hem: "Ik ben elke dag met mijn broertje en hij gaat overal mee naartoe." Ook zijn ouders staan altijd klaar voor hem: "Ze doen nog steeds alles voor mij." Daarom is hij blij dat hij nu ook voor hen kan zorgen,

"Ik heb een huis voor mijn ouders gekocht. Dat zijn de mooie dingen die je kan doen als je hard blijft werken. Het is een mooie beloning voor ons allemaal. Als ik het geld heb, dan koop ik een eiland voor hen."

Stevens vrienden omschrijven hem als voetballer als "irritant en uitdagend", maar als vriend is hij goud waard: "Als hij van je houdt gaat hij door het vuur voor je."

Geloof
Steven put zijn kracht ook uit zijn geloof. Hij bid elke dag. Op zijn onderarm heeft hij een tatoeage van Maria, op zijn bovenarm psalm 23: "Het is het hoofdstuk dat ik elke avond lees voordat ik ga slapen. 'De heer is mijn herder', dat voelt voor mij als bescherming."

What's next?

Zijn vrienden zien Bergwijn in de toekomst graag bij Real Madrid spelen. Ook Sevn hoopt dat, maar hij denkt dat Bergwijn beter bij een club als Barcelona zou passen vanwege zijn speelstijl. Bergwijn zelf hoopt ook dat hij ooit bij een van deze twee clubs kan gaan spelen, maar ziet eerst een toekomst bij een Engelse club voor zich.

"Het is mooi dat ik dit heb bereikt, maar ik zeg altijd: ik ben er nog lang niet."

Ster advertentie
Ster advertentie