Sport

'Ik hoop dat Mohamed Ihattaren een rolmodel wordt voor Marokkaanse jeugd'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Ik hoop dat Mohamed Ihattaren een rolmodel wordt voor Marokkaanse jeugd'

Mohamed Ihattaren kan vrijdag tegen Polen of maandag tegen Italië de eerste Marokkaanse Nederlander in het Nederlands elftal worden in 4,5 jaar tijd. De Telegraaf sprak een aantal oud-voetballers met Marokkaanse roots die Ihattaren voorgingen.

Marokkaanse elftal

De afgelopen jaren was het niet zo dat er geen getalenteerde Nederlanders met Marokkaanse roots in het Nederlands voetbal speelden, maar zij kozen ervoor om allemaal voor het Marokkaanse elftal uit te komen. Ihattaren maakt een andere keuze en wil dus voor het Nederlands elftal spelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

dries boussatta

Dries Boussatta kwam in 1998 ook uit voor het Nederlands elftal, maar heeft later aangegeven dat hij "in het huidige politieke klimaat een andere keuze gemaakt zou hebben." Hij snapt dan ook dat sommige jongens voor het Marokkaanse elftal speelden: “Dat heeft ook te maken met het klimaat waar we in leven, waarbij er meer afstand is tussen groepen. Daardoor krijgen jongens meer gevoel voor Marokko. En ook de professionalisering bij de Marokkaanse ploeg speelt een rol.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

begrip

Toch heeft hij begrip voor de keuze van Ihattaren. "Elke speler moet zijn hart volgen en doen waar hij zich het beste bij voelt. Ik hoop dat het een mooi debuut wordt voor Ihattaren en dat hij ervan kan genieten. [...] Ik hoop dat hij een rolmodel wordt voor de Marokkaanse jeugd in Nederland."

Nooit goed voor iedereen

Ook Khalid Boulahrouz sprak met De Telegraaf over het mogelijke debuut van Ihattaren. “Hij heeft de kwaliteit om te slagen bij het Nederlands elftal", zei hij.

"Er zullen Marokkaanse mensen in Nederland zijn die er trots op zijn dat een Marokkaanse jongen in het Nederlands elftal speelt. En anderen zullen negatief zijn. Ik heb zelf ervaren dat je het eigenlijk nooit voor iedereen goed kunt doen. Daarom moet je niet naar de buitenwereld kijken en puur voor jezelf de juiste keuze maken.”

De wedstrijd Nederland - Polen wordt vrijdag vanaf 20.45 uur gespeeld in de Johan Cruijff ArenA.

Ster advertentie
Ster advertentie