Sport

IOC reageert op kritiek Richardson omtrent ongelijke behandeling Olympische Spelen

foto: AFP/EPA
  1. Newschevron right
  2. IOC reageert op kritiek Richardson omtrent ongelijke behandeling Olympische Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft gereageerd op de beschuldigingen van de sprintster Sha'Carri Richardson. Volgens haar hanteert het IOC een dubbele standaard omtrent drugstesten op de Olympische Spelen, omdat kunstschaatsster Kamila Valieva na een positieve dopingtest alsnog mocht deelnemen aan de Winterspelen in Peking.

Het verschil

Richardson miste vorig jaar de Zomerspelen nadat ze positief werd getest op cannabis. Later lichtte ze toe dat ze marihuana had gerookt om het verdriet wegens het overlijden van haar moeder te verwerken. De 15-jarige Valieva werd in december tijdens de Russische kampioenschap kunstschaatsen positief getest op doping. Nadat dit nieuws naar buiten kwam, vroeg Richardson zich op Twitter af wat het verschil is tussen haar situatie en die van Valieva.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Elk geval is anders"

Tijdens een dagelijkse briefing, waar woordvoerders van het IOC de pers te woord staan, vroeg een journalist van CBC News of het comité van plan was om een statement naar buiten te brengen naar aanleiding van de aantijgingen van de sprintster. Daarop zei IOC-woordvoerder Mark Adams dat de gevallen van Richardson en Valieva niet met elkaar vergeleken kunnen worden. "Elk geval is anders. Richardson testte positief op 19 juni, wat ruim voor de Spelen in Tokio was. De resultaten van haar dopingtest kwamen ook ruim van tevoren binnen. Daarnaast ging mevrouw Richardson akkoord met een schorsing van een maand die op 28 juni inging." Daardoor miste Richardson de Zomerspelen die op 23 juli 2021 van start gingen.

Ook stelt Adams dat het onderzoek rondom het dopinggebruik van Valieva nog niet is afgerond. "Ik zou willen suggereren dat er niet veel overeenkomsten zijn tussen de twee gevallen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Per ongeluk doping gebruikt

Valieva liet in een verklaring weten dat ze per ongeluk een slok water uit het glas van haar opa had genomen en zo het verboden hartmedicatiemiddel trimetazidine binnenkreeg. Het middel zou een prestatieverhogende werking hebben. Het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) liet haar, ondanks beroep van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de internationale schaatsunie ISU, toch haar kür schaatsen, omdat ze een "beschermde status" heeft. Haar niet mee laten doen zou "onherstelbare schade" aanrichten.

Ster advertentie
Ster advertentie