Sport

Man rent 1750 kilometer van Abu Dhabi naar Mekka

  1. Newschevron right
  2. Man rent 1750 kilometer van Abu Dhabi naar Mekka

Ben jij al helemaal kapot na een hardlooprondje van vijf kilometer? Probeer je dan maar eens voor te stellen hoe het is om 1750 kilometer te rennen. Deze enorme afstand heeft Dr. Khaled Jamal Al Suwaidi de afgelopen weken afgelegd. De 35-jarige man uit Abu Dhabi liep van zijn thuisland helemaal naar Mekka! Tijdens de tocht kreeg hij te maken met zandstormen, heftige windstoten en een blessure aan zijn voet. Toch bleef hij vastberaden om zijn eindbestemming te halen.

29 dagen

Khaled, die meer dan een jaar had getraind voor hij aan de uitdaging begon, wilde de afstand eigenlijk in 38 tot 40 dagen uitlopen. Dat zou betekenen dat hij elke dag zo'n vijftig kilometer moest lopen. Uiteindelijk lukte het hem om de afstand in slechts 29 dagen af te leggen.

Eerbetoon

Afgelopen vrijdag bereikte Khaled Mekka. Dat betekende echter niet dat hij meteen kon uitrusten. Op zaterdag liep hij namelijk nog het laatste stukje van zijn trip om vervolgens de umrah, oftewel de kleine bedevaart, uit te voeren. Een dag later werd Khaled in Mekka geëerd om de bijzondere prestatie.

geen weg terug

"Wat me het meest heeft verrast, is dat er zoveel mensen me op stonden te wachten in Mekka," vertelde Khaled achteraf aan The National. "Het was geweldig." Volgens de man uit Abu Dhabi was er geen enkel moment waarin hij twijfelde of hij wel de eindstreep zou halen. Ook niet toen hij geblesseerd raakte aan zijn voet.

"Het lichaam is een machine. Het stuurt je waarschuwingssignalen dat er iets niet goed is. Maar op een bepaald moment, als je deze signalen niet accepteert, dan gaat het lichaam je helpen te herstellen en bedenkt het een manier om het minder pijnlijk voor jezelf te maken. Dat was wat er gebeurde. Je raakt eraan gewend. Ik was 20 dagen onderweg. Er was geen weg terug."

Khaled hoopt dat hij met deze actie de jeugd van de Verenigde Arabische Emiraten heeft uitgedaagd om ook uit hun comfortzone te stappen en zo hun potentieel te bereiken.

Uitdagingen

Het is trouwens niet de eerste keer dat Khaled een uitdaging is aangegaan. Het was in 2015 dat zijn mindset compleet veranderde. Hij kreeg toen van een dokter te horen dat hij door zijn overgewicht - hij woog 127 kilo - in een voorfase van diabetes type 2 zat. Dat nieuws sloeg bij Khaled in als een bom. Hij besloot daarom om zijn leven drastisch om te gooien. In twee jaar tijd lukte het hem om 53 kilo af te vallen door gezond te eten en veel te sporten.

Rahma Run

In 2017 werd Khaled vader van een tweeling en besloot hij om een nieuw doel op te stellen. Hij wilde niet alleen zijn kinderen trots maken, maar ook iets teruggeven aan zijn land. Daarom besloot hij een challenge aan te gaan die bijna onmogelijk leek: hij wilde zonder te stoppen van de oostkust naar de westkust van Abu Dhabi lopen, een afstand van 327 kilometer. Deze 'Rahma Run' was bedoeld om geld op te halen voor een kankerstichting. Met niet meer dan drie maanden aan hardloopervaring lukte het hem op 3 februari om de loop in tachtig uur te voltooien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie