Sport

Ex-voorzitter die Spaanse voetbalster ongewild kuste nu gearresteerd voor miljoenenfraude

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ex-voorzitter die Spaanse voetbalster ongewild kuste nu gearresteerd voor miljoenenfraude

Vanochtend is Luis Rubiales, voormalig voorzitter van de Spaanse voetbalbond, meteen na zijn landing op het vliegveld van Madrid aangehouden. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij miljoenenfraude. Voor Rubiales is het niet de eerste keer dat hij in opspraak komt. Het Spaanse Openbaar Ministerie eiste onlangs een celstraf van twee en een half jaar voor de kus die hij ongevraagd gaf op de mond van Spaanse voetbalster Jenni Hermoso.

Fraude

Volgens het OM zou Rubiales zich in 2019 met schimmige zaakjes hebben beziggehouden. Hij verkocht de wedstrijden van de Spaanse Supercup destijds voor 44 miljoen aan Saudi-Arabië waardoor de Supercupwedstrijden altijd in het Midden-Oosten gespeeld worden. Ex FC Barcelona-speler Gerard Pique zou volgens het OM bemiddeld hebben en ook hij is daarom een verdachte in deze zaak.

Rubiales zou vele miljoenen hebben vergaard door de deal met Saudi-Arabië. De opbrengsten die in zijn eigen portemonnee terechtkwamen investeerde hij in hotels in de Dominicaanse Republiek. Tijdens zijn recente verblijf in de Dominicaanse Republiek deden de Spaanse autoriteiten meerdere invallen bij onder andere de Spaanse woning van Rubiales en het hoofdkantoor van de Spaanse voetbalbond.

Interview

De aantijgingen van het OM zijn klinkklare onzin, zo stelt Rubiales. Onlangs liet hij zich tijdens een interview in de Dominicaanse Republiek uit over zijn vermeende fraudepraktijken. Over de eerstgenoemde kwestie zei Rubiales hard gewerkt te hebben en zijn geld altijd goed opzij te hebben gelegd. “Als iemand zegt: ‘hier kun je investeren’, is dat toch niet raar als ik dat dan daadwerkelijk doe?”

WK-kus

Rubiales liet zich tijdens het interview ook uit over de kus die hij ongewild gaf aan de Spaanse voetbalster Jennifer Hermoso na het winnen van de WK Finale. Volgens de oud-voorzitter zijn de uitspraken van Hermoso al die tijd ‘manipulatief’ geweest. Het OM neemt de zaak serieuzer op dan Rubiales zelf en eiste dan ook een celstraf van twee en een half jaar voor de ongewilde kus en het overhalen van Hermoso om haar aanklacht in te trekken.

Het is niet bekend wanneer de rechter een uitspraak doet in beide zaken tegen Rubiales.

Ster advertentie
Ster advertentie