Sport

Paralympische Spelen vandaag van start: kans op recordaantal medailles Nederland

foto: ANP | Fleur Jong
  1. Newschevron right
  2. Paralympische Spelen vandaag van start: kans op recordaantal medailles Nederland

De Paralympische Spelen gaan vandaag van start in Tokio. Iets meer dan twee weken na de Olympische Spelen - de meest succesvolle Spelen voor Nederland ooit - is het nu de beurt aan de 73 Nederlandse Paralympische sporters om zich van hun beste kant te laten zien in de Japanse hoofdstad. En de verwachtingen zijn hoog.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Goede kansen voor Nederland

Op de vorige Paralympische Spelen in Rio de Janeiro haalde Nederland 62 medailles binnen, waarvan 17 gouden, 19 zilveren en 26 bronzen. Dit keer zouden dat er zomaar eens meer kunnen worden, ook al is het aantal sporters kleiner. Bijna alle Nederlandse atleten in Tokio zijn namelijk medaillekandidaat, zo gaf chef de mission Esther Vergeer eerder al aan. "Dat komt omdat Nederland veel hogere kwalificatie-eisen stelt dan het Internationaal Paralympisch Comité en dus lopen hier alleen maar wereldtoppers rond", vertelt NOS-verslaggever Suse van Kleef vanuit Tokio.

Belangrijke Spelen

Volgens Andrew Parsons, voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité, zijn dit de belangrijkste Paralympische Spelen ooit, omdat er afgelopen anderhalf jaar door de pandemie geen paralympische wedstrijden zijn geweest. "Omdat het commercieel minder interessant is", aldus van Kleef die met Parsons sprak. Dat is een groot verschil met de reguliere Spelen en sportwedstrijden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Paralympische strijders

Er staan de komende weken 22 paralympische sporten op het programma. Om 13:00 uur vanmiddag (Nederlandse tijd) begint de openingsceremonie. Atlete Fleur Jong en handbiker Jetze Plat dragen de vlag voor Nederland.

FunX sprak vorige maand met paralympisch zwemmer Thijs en rolstoeltennisser Carlos over hun deelname aan de Spelen. "Ik had er vertrouwen in dat ik met hard werken en toewijding de Spelen zou halen, maar ik denk dat ik pas echt besef dat het gelukt is als ik er straks sta", aldus Carlos.

Ster advertentie
Ster advertentie