Sport

Braziliaanse en Engelse voetbalvrouwen gaan evenveel verdienen als mannen

foto: Jose Breton- Pics Action (Shutterstock) / EPA
  1. Newschevron right
  2. Braziliaanse en Engelse voetbalvrouwen gaan evenveel verdienen als mannen

Er worden grote stappen gemaakt in het internationale vrouwenvoetbal. De Braziliaanse en Engelse vrouwen van het nationaal voetbalelftal gaan namelijk evenveel verdienen als de mannen. Dat maken de voetbalbonden van beide landen bekend.

Bekendmaking

Beide landen nemen deze beslissing in navolging van landen als Australiƫ, Noorwegen en Nieuw-Zeeland die de lonen al eerder gelijkstelden. Alhoewel het nieuws nu pas naar buitenkomt, laat de Engelse voetbalbond (FA) weten dat beide nationale teams al sinds januari gelijke lonen krijgen. Voor de Braziliaanse vrouwen geldt dat sinds maart. Tijdens toernooien, zoals het WK of de Olympische Spelen, zullen zowel de mannen als vrouwen dus evenveel verdienen.

'Erg dankbaar'

De bondscoach van de Braziliaanse vrouwen, Pia Sundhage, kan haar geluk niet op. "Dit is historisch. Het voelt heel speciaal om hier onderdeel van uit te maken, ik ben erg dankbaar", vertelt zij tegenover de Metro. Ook de president van de Braziliaanse voetbalbond (CBF), Rogerio Caboclo, is blij met de ontwikkelingen. "Er is geen genderverschil meer, de CBF behandelt mannen en vrouwen gelijk", laat hij in een statement weten.

Meer aandacht voor loonverschil

Het verschil in loon tussen professionele mannelijke en vrouwelijke voetbalspelers wordt sinds 2019 steeds meer besproken. Zo sleepte het Amerikaanse vrouwenteam de Amerikaanse voetbalbond voor de rechter wegens vermeende discriminatie wat betreft het verschil in inkomsten en arbeidsomstandigheden.

De claims van het team werden in mei 2020 door de rechter afgewezen en een verzoek om onmiddellijk in beroep te gaan tegen de beslissing werd afgewezen.

Ster advertentie
Ster advertentie