Sport

Nieuw-Zeeland selecteert eerste transgenderatleet voor Olympische Spelen

  1. Newschevron right
  2. Nieuw-Zeeland selecteert eerste transgenderatleet voor Olympische Spelen

Nieuw-Zeeland heeft met Laurel Hubbard de eerste trangsenderatleet ooit geselecteerd voor deelname aan de Olympische Spelen. De 43-jarige gewichthefster gaat in Tokio uitkomen voor het damesteam van het land.

'Dankbaar'

"Ik ben dankbaar en nederig voor de goedhartigheid en steun die me is geschonken door zo veel Nieuw-Zeelanders", aldus Hubbard, die mee kan doen doordat het bestuursorgaan van het gewichtheffen de kwalificatievereisten heeft aangepast. Zo liggen de testosteronwaardes van Hubbard onder de door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vereiste drempel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Discussie

Hubbard wordt in de superzwaargewichtsklasse (boven de 87 kilo) beschouwd als een van de favorieten. Ondanks dat haar testosteronwaardes onder de vereiste drempel liggen, is er discussie over de eerlijkheid van haar deelname. Critici zeggen dat ze tal van fysieke voordelen heeft door als man te zijn opgegroeid. "We erkennen dat genderidentiteit in de sport een zeer gevoelige en complexe kwestie is die een evenwicht vereist tussen mensenrechten en eerlijkheid op het speelveld", aldus Kereyn Smith, hoofd van het Nieuw-Zeelandse olympisch comité.

Ster advertentie
Ster advertentie