Sport

Nederland verslaat Oostenrijk en gaat aan kop in groep C

1. Newschevron right
  2. Nederland verslaat Oostenrijk en gaat aan kop in groep C

Het Nederlands elftal kan zich alvast gaan klaarmaken voor de achtste finales van het EK. Oranje versloeg Oostenrijk namelijk met 2-0 in een moeizame wedstrijd en gaat nu aan kop in groep C.

1-0 na tien minuten

In de openingsfase van de wedstrijd kwam Nederland nauwelijks aan het voetballen. In de 10e minuut kwam het elftal pas echt goed in de wedstrijd. Bij de tweede kans die Oranje creëerde, beging de aanvoerder van Oostenrijk, David Alaba, een overtreding op Dumfries, waaruit een penalty voortkwam. Memphis Depay schoot de penalty binnen en bracht Nederland op voorsprong. Gedurende de eerste helft bleef Oostenrijk druk zetten op Nederland en wisten ze meerdere keren bijna te scoren. Hoewel Oranje weinig balbezit had, kreeg Depay wel een paar grote kansen, maar wist hij die niet te benutten. Zo schoot hij eenmaal over het doel heen en één keer in het zijnet.

Dumfries maakt zijn tweede doelpunt van het EK

In de tweede helft ging het de eerste twintig minuten gelijk op tussen de twee ploegen, maar nadat invaller Donyell Malen in de 64e minuten het veld in kwam, lag het tempo meteen een stuk hoger. Niet eens drie minuten later kreeg Malen de bal, rende hij op het doel af om de bal opzij te leggen naar Dumfries, die de 2-0 maakte. In de slotfase zakte het Nederlands elftal wel een beetje in en kreeg Oostenrijk steeds meer mogelijkheden. Zo kwamen de Oostenrijkers Alaba en Onisiwo in de slotfase erg dichtbij een doelpunt.

Groepswinnaar

De winst op Oostenrijk betekent dat Nederland groepswinnaar is en zich heeft geplaatst voor de achtste finales van het EK. Aanstaande maandag speelt Oranje alleen nog tegen Noord-Macedonië, dat al uitgeschakeld is. Volgende week zondag speelt de ploeg de eerste wedstrijd in de achtste finales.