Sport

Noa Lang vertelt openhartig over racistische reacties die hij krijgt op social media

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Noa Lang vertelt openhartig over racistische reacties die hij krijgt op social media

Noa Lang speelt de sterren van de hemel bij de Belgische voetbalclub Club Brugge en onze zuiderburen zijn lyrisch over hem. Maar in Nederland is dat volgens Lang anders, zo heeft hij het gevoel dat hij hier de 'gunfactor' niet heeft. In gesprek met Helden Magazine vertelt hij openhartig over racistische reacties die hij vaak ontvangt op social media.

Quote

'Zoon van een bananenplukker', wordt er dan geschreven.

Noa Lang

'Mohammed Lang'

Noa werd van jongs af aan opgevoed door zijn moeder, die van Nederlandse komaf is, en zijn vader met Surinaamse roots. Daarnaast speelde ook zijn stiefvader, de Marokkaans-Nederlandse oud-voetballer Nourdin Boukhari, een belangrijke rol in Noa's leven. Daardoor groeide hij op in een omgeving met verschillende culturele invloeden.

De omgeving waarin en de mensen waarmee hij opgroeide, worden op social media vaak gebruikt om de voetballer te kwetsen. "Als je ziet wat voor reacties ik krijg op social media. Noemen ze me 'Noa Slang' of 'Mohammed Lang'", vertelt Noa. "Er zitten ook veel racistische reacties tussen. Ze weten dat mijn vader een donkere man is, hij is Surinaams. 'Zoon van een bananenplukker', wordt er dan geschreven."

'Trots op wie ik ben'

Noa wordt al sinds zijn jeugd bestempeld als 'moeilijke jongen'. Daar had hij het een tijdje moeilijk mee, maar hij gaat er nu steeds beter mee om. "Ik ben trots op wie ik ben. Het is bij mij altijd: mensen lopen met me weg of ze hebben een hekel aan me. Dat was wennen in het begin, nu kan ik daar wel om lachen", vertelt hij.

Interessant

Noa probeert zich nu ook zo weinig mogelijk aan te trekken van de nare reacties die hij op social media ontvangt. "Mensen maken zich zo druk om me, blijkbaar ben ik heel interessant. Het klinkt misschien arrogant, maar waarschijnlijk willen de mensen die dat roepen ook profvoetballer worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie