Sport

Bibian Mentel overwon 9 keer kanker en staat toch op de Paralympische Spelen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Bibian Mentel overwon 9 keer kanker en staat toch op de Paralympische Spelen

Als er één iemand is die weet wat doorzetten is, dan is het Bibian Mentel wel. Deze Nederlandse snowboardster kampte negen keer met kanker. De gevolgen: ze verloor een been, haar nek is vastgezet met een metalen frame, ze slikt een hele rits aan medicijnen en heeft ontelbaar veel littekens. Maar toch staat deze 45-jarige vrouw volgende week gewoon weer op de piste, tijdens de Paralympische Spelen.

Beenamputatie

Op haar 27ste krijgt Bibian het vreselijke nieuws dat ze botkanker in haar scheenbeen heeft. De tumor wordt verwijderd, maar niet veel later blijkt dat de tumor ook in het botvlies zit. Bibian moet daarom haar been laten amputeren om uitzaaiingen te voorkomen. Drie maanden later staat ze alweer op haar snowboard, dit keer met een prothese en wordt ze Nederlands Kampioen.

De kanker blijft de jaren daarna terugkeren, maar ondertussen wordt Bibian nog vijf keer Nederlands Kampioen én sleept ze goud binnen op de Paralympische Spelen in Sotsji in 2014.

Slecht nieuws

In mei 2016 lijkt het dan echt over. Ze krijgt ze voor de achtste keer te horen dat de kanker terug in haar lijf is en volgens de artsen is ze dit keer helemaal uitbehandeld. Bibian en haar man willen zich daar echter niet bij neerleggen en gaan op zoek naar alternatieve behandelmethodes. Bibian probeert uiteindelijk een nieuwe MRI-behandelmethode in het VU medisch centrum en de kuur slaat aan. Een paar maanden later, toevallig op Wereldkankerdag, wordt ze wereldkampioen op twee onderdelen in Canada.

frame in nek

Dat ze volgende week alsnog een kans krijgt om haar Olympische droom achterna te gaan, is dus niet zo vanzelfsprekend. Zeker omdat er juli vorig jaar wéér een tumor in Bibians nekwervel en plekjes op haar rib en slokdarm werden gevonden. Na 52 bestralingen en een operatie aan haar nek waarbij de wervel vervangen wordt door een frame,vindt ze zichzelf toch fit genoeg om mee te doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Slechte voorbereiding

In de nacht van maandag 12 maart mag Bibian de gouden medaille verdedigen die ze op de vorige spelen in Sotsji won. Meedoen is in dit geval echter belangrijker dan winnen. De 45-jarige heeft een voorbereiding van een paar weken, in tegenstelling tot haar jongere concurrenten die maandenlang hebben getraind.

docu

De NOS zendt vanavond, voorafgaand aan de officiële opening van de Paralympische Spelen, de documentaire Bibian Mentel: Negen Levens uit. De sporter werd vier jaar lang gevolgd door een cameraploeg. Het resultaat is een mooie documentaire waarin je haar ziet tijdens wedstrijden, trainingen, maar ook tijdens haar ziekenhuisbezoeken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie