Sport

Emotionele Orkun Kökçü neemt prijs Speler van het Jaar in ontvangst: "Het ging niet goed met me"

foto: ESPN
  1. Newschevron right
  2. Emotionele Orkun Kökçü neemt prijs Speler van het Jaar in ontvangst: "Het ging niet goed met me"

Orkun Kökçü is tijdens de Eredivisie Awards uitgeroepen tot Speler van het Jaar. De 22-jarige middenvelder leidde Feyenoord met veel overtuiging naar het kampioenschap, maar had aan het begin van het jaar grote gezondheidsproblemen. Bij het in ontvangst nemen van de prijs doet een emotionele Kökçü samen met zijn familie een boekje open over de tegenslagen die hij afgelopen jaar heeft moeten overwinnen.

Emotionele Kökçü

Kökçü wordt door ESPN in het zonnetje gezet met een speciale video waarin zijn voormalig teamgenoten Justin Bijlow en Lutsharel Geertruida aan bod komen. Ook zijn oud-trainer Arne Slot en broer Ozan gaan uitgebreid in op de band die ze met Orkun hebben. De pas 22-jarige middenvelder wordt zichtbaar geraakt door de beelden. "Steeds als ik dat hele traject opnieuw moet afspelen in m'n hoofd, dan raak ik wel een beetje emotioneel", zegt Kökçü, terwijl hij tegen de tranen vecht.

Bedevaart naar Mekka

Volgens Kökçü hebben veel mensen geen besef waar hij afgelopen seizoen doorheen heeft moeten gaan. "Ik heb nachten gehad waarin ik twee of drie uurtjes sliep", legt de Turks international uit. "Ik kreeg een bepaalde shake en daar begon mijn hart sneller van te kloppen. Op dat moment kreeg ik het gevoel dat dat een van mijn laatste momenten zou zijn." De islam zorgde er vervolgens voor dat Kökçü de kracht vond om uit het diepe dal te klimmen. "Ik ben me toen meer gaan verdiepen in mijn geloof. Zo heb ik uiteindelijk ook samen met Mo Taabouni de bedevaart naar Mekka gedaan. Die tocht heeft me heel veel rust gegeven en zo heb ik het licht gezien."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vader en moeder Kökçü

Kökçü krijgt de prijs vervolgens uitgereikt van zijn vader en moeder, die beiden ook maar moeilijk hun tranen kunnen bedwingen en ongelooflijk trots zijn op hun zoon. "Het is een heel mooi moment", aldus Halis Kökçü, de vader van Orkun. "Ik bedank jullie voor deze waardevolle avond en uitreiking. Ik ben ook een beetje emotioneel." Halis bevestigt dat zijn zoon grote gezondheidsproblemen had aan het begin van het seizoen. "Het was een heel lang traject. Soms samen lachen en soms samen huilen. We hebben een paar moeilijke momenten gehad. Maar we steunden en vertrouwden hem altijd."

Sibel, de moeder van Kökçü, sluit zich volledig aan bij de woorden van zijn vader. "Ik heb Orkun dag en nacht gesteund tijdens de moeilijke momenten die hij gehad heeft en ben er altijd bij geweest. We zullen altijd achter hem staan. Als familie zijn we door hele moeilijke tijden heen gekomen en dat heeft ons alleen maar hechter gemaakt", aldus zijn moeder, voordat ze Kökçü huilend omhelst.

Speler van het Jaar

Orkun Kökçü, die inmiddels de overstap heeft gemaakt naar het Portugese SL Benfica en een geweldige start achter de rug heeft, neemt het slotwoord van de avond op zich. "Ik ben hartstikke blij en trots dat ik deze prijs heb mogen winnen. Verschillende fantastische spelers uit de Eredivisie maakten ook kans om speler van het jaar te worden, maar uiteindelijk ben ik de winnaar en kan ik deze award als 'stempel' op afgelopen seizoen zetten. Het zal altijd een speciaal plekje hebben in mijn geheugen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie