Sport

Veelbesproken Kökçü snapt niet dat Oranje terugkrabbelde in OneLove-kwestie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Veelbesproken Kökçü snapt niet dat Oranje terugkrabbelde in OneLove-kwestie

Orkun Kökçü heeft zich verbaasd over het feit dat het Nederlands elftal op het WK niet met de OneLove-aanvoerdersband heeft gespeeld. De Feyenoord-captain, die in oktober veel over zich heen kreeg toen hij de band niet wilde dragen, snapt niet dat Oranje geen voet bij stuk hield.

OneLove

De aanvoerder van het Nederlands elftal, Virgil van Dijk, zou net als zes andere captains van Europese teams op het WK de OneLove-aanvoerdersband dragen.De FIFA besloot echter dat de actie, die stond voor verbinding en de strijd tegen elke vorm van discriminatie, zou leiden tot een gele kaart voor de dragers van de band. Daarop besloten de KNVB en andere voetbalbonden om de veelbesproken band niet te dragen.

'Niet alleen bij woorden blijven'

Kökçü was verbaasd over die keuze. "Ik wil niemand zwartmaken, maar als je echt voor een actie staat, moet je dat koste wat kost doorzetten", zei de Feyenoord-aanvoerder dinsdag tegen ESPN. "Net zoals ik dat heb proberen te doen. Ik wist dat er van alles over me heen zou komen, maar het moet niet alleen bij woorden blijven", aldus de 21-jarige Kökçü.

Ook vanuit mediaperspectief verbaasde Kökçü zich over de manier waarop er op de keuze gereageerd werd om niet met de band te spelen. "Toen ik hoorde dat ze de band niet zouden dragen, dacht ik wel dat er weer commotie zou ontstaan. Maar dat bleef uit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Religieuze overwegingen

Kökçü gaf aan toch ook wel begrip te hebben voor de situatie, hoewel hij voor zijn gevoel twee maanden geleden minder kon rekenen op begrip van de buitenwereld. Kökçü weigerde de OneLove-band te dragen uit religieuze overwegingen. "Ik vind het wel belangrijk om te benadrukken dat ik respect heb voor iedereen, ongeacht religie, achtergrond of voorkeur", zei de middenvelder destijds. "Ik vind dat iedereen vrij is om te doen wat diegene wil of voelt. Ik snap heel goed wat het belang is van deze actie, alleen voel ik mij door mijn geloofsovertuiging niet de aangewezen persoon om dit te supporten. Daarom voel ik me er niet comfortabel bij om deze aanvoerdersband te dragen."

Geen spijt

Spijt heeft Kökçü in ieder geval niet als hij terugdenkt aan zijn keuze. "Ik kreeg een storm aan kritiek te verwerken, maar ben daar ook weer goed uitgekomen", blikte hij terug. "Ik heb mijn voeten laten spreken en heb me niet druk gemaakt om al die commotie en chaos. Dus ik heb er geen spijt van. Maar het heeft wel het een en ander doen opwaaien."

Kökçü denkt dat hij een sterker persoon is geworden door dicht bij zichzelf te blijven. "Ik heb bij die actie sowieso het gevoel gehad dat je als mens altijd je eigen keuzes moet kunnen maken", vertelde hij. "En dat niemand je kan vertellen wat je wel of niet moet doen."

Ster advertentie
Ster advertentie