Sport

Sarina Wiegman gelinkt aan bondscoachschap bij Engelse mannen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Sarina Wiegman gelinkt aan bondscoachschap bij Engelse mannen

De Engelse voetbalbond zou moeten overwegen om Sarina Wiegman aan te stellen als bondscoach van het mannenelftal. Dat stelt The Athletic. Het medium vindt dat ze mee moet naar het WK in Qatar om vast te wennen aan het team en de belangen bij de mannelijke spelers.

'Echte prijzenpakster'

De huidige bondscoach van de Engelsen, Gareth Southgate, heeft nog een contract tot en met het EK van 2024, maar het is de vraag of beide partijen het nog zien zitten om de samenwerking voort te zetten na het komende WK in Qatar. De speculaties over een mogelijke opvolger zijn daarom in Engeland al in volle gang.

Wiegman, die met zowel de Oranje Leeuwinnen als de Engelse voetbalvrouwen Europees kampioen werd, wordt door The Athletic bestempeld als een 'echte prijzenpakster'. De Britten wonnen voor het laatst in 1966 een groot voetbaltoernooi, toen ze wereldkampioen werden in eigen land.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mee naar het WK

De Engelsen haalden tijdens het afgelopen EK nog wel de finale onder leiding van Southgate. De trainer krijgt de laatste maanden echter veel kritiek te verduren. Zo zou hij het niet in zich hebben om de juiste omzettingen te doen tijdens wedstrijden die niet naar wens verlopen. En laat dat nou juist hetgeen zijn waar de 52-jarige Wiegman uit Den Haag voor geprezen wordt.

Volgens The Athletic is het enige probleem dat Wiegman geen ervaring heeft in de omgang met mannelijke spelers op topniveau. "Maar het is een probleem dat kan worden opgelost." Om die reden zou Wiegman voor het WK al moeten aansluiten bij de technische staf van het mannenelftal. Daarnaast zou ze de huidige trainer direct kunnen helpen met tactische ingevingen. "Southgate zou daarom serieus moeten overwegen om Wiegman deze winter al toe te voegen aan zijn coachingstaf."

Doorbreken

In een eerder interview gaf Wiegman zelf al aan open te staan voor het leiden van een mannenelftal. Wel vindt ze het belangrijk dat ze wordt aangesteld en beoordeeld op haar kwaliteiten. Ze maakte duidelijk geen andere behandeling te willen vanwege het feit dat ze een vrouw is. Wiegman is zich ervan bewust dat haar resultaten ervoor zorgen dat er meer ruimte komt voor vrouwenfuncties in het mannenvoetbal. "Als wij zorgen dat we presteren, doorbreken we dingen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie