Sport

Parsons na teleurstellend EK weg als bondscoach Oranje Leeuwinnen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Parsons na teleurstellend EK weg als bondscoach Oranje Leeuwinnen

De KNVB meldt dat het afscheid neemt van Mark Parsons. De Engelsman was trainer van de Oranje Leeuwinnen, maar na een teleurstellend EK hebben beide partijen besloten de samenwerking te beëindigen.

'Te weinig vertrouwen'

Oranje werd tijdens het EK afgelopen maand uitgeschakeld in de kwartfinales door titelverdediger Frankrijk. De KNVB meldt dat na het toernooi een evaluatie heeft plaatsgevonden ter voorbereiding op het aankomende WK. "Hieruit bleek dat er te weinig vertrouwen bestaat dat onder de huidige leiding de ambities worden waargemaakt."

Parsons had de lastige taak om Sarina Wiegman op te volgen bij Nederland. Wiegman werd in 2017 Europees kampioen met de Oranje Leeuwinnen en verloor in 2019 de WK-finale van de VS.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tegenvallend spel

KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee zegt dat vooral het vertoonde spel onder Parsons beneden niveau was. Dat ging ook ten koste van de behaalde resultaten. "In aanloop naar en op het EK vielen zowel het vertoonde spel als de resultaten tegen en dat kunnen we ons niet veroorloven. De lat ligt hoog. Nederland was titelverdediger en ook finalist op het laatste WK. We willen meedoen voor de prijzen. Met het oog op de huidige WK-kwalificatiereeks is besloten dat op zeer korte termijn iemand anders aan het roer komt te staan. Dat is geen leuke beslissing, maar ook dat hoort bij topvoetbal."

Ook vanuit de spelersgroep klonken er negatieve geluiden over de speelwijze van Parsons. Zo benoemde Daniëlle van de Donk tijdens het EK al dat de trainer niet altijd uitgaat van eigen kracht. "We spelen niet het mooie voetbal dat we kunnen spelen en waar we zo trots op waren. Maar misschien hebben Mark en ik net een andere betiteling van aanvallend voetbal."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Cruciaal duel

Voor het WK van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland plaatsen alleen de groepswinnaars zich rechtstreeks. Oranje speelt op 6 september een cruciaal duel tegen concurrent IJsland, dat minder verliespunten heeft dan Nederland.

Ster advertentie
Ster advertentie