Sport

Oranjevrouwen gaan evenveel betaald krijgen als mannelijke spelers

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Oranjevrouwen gaan evenveel betaald krijgen als mannelijke spelers

De voetbalsters van het Nederlands vrouwenelftal gaan vanaf 1 juli evenveel betaald krijgen door de KNVB als hun mannelijke collega's. Dat is afgesproken in een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. "Daarmee wordt de bestaande lijn van professionalisering verder doorgetrokken en een gelijkwaardige behandeling van het mannen- en vrouwenelftal nagestreefd", aldus de voetbalbond.

Commerciële activiteiten

De KNVB liet drie jaar geleden weten dat ze in 2023 de betalingen voor mannen en vrouwen gelijk willen trekken. Dat is nu dus vervroegd. Het gaat om betalingen voor commerciële activiteiten, zoals het gebruik van naam- en portretrecht of het maken van promotievideo's. De bond hoopt dat "in de toekomst ook de externe vergoedingen voor de vrouwen die direct 'uit de markt' moeten komen (via o.a. FIFA, UEFA, tv-rechtenhouders) fors worden opgehoogd".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Historische stap'

Jan Dirk van der Zee, directeur van de KNVB en verantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal, geeft in het bericht van de KNVB aan blij te zijn met deze ontwikkeling. "We hebben hier met elkaar hard naar toegewerkt en nu is het een historische stap voor het Nederlandse vrouwenvoetbal."

Hij geeft aan dat na de winst op het EK in 2017, de finaleplaats op het WK van 2019 en de deelname aan de afgelopen Olympische Spelen de Oranjeleeuwinnen niet meer weg te denken zijn uit het Nederlandse voetbal. "We willen dat met deze stap benadrukken."

'Belangrijk maatschappelijk signaal'

Topscoorder Vivianne Miedema heeft in een reactie laten weten dankbaar te zijn. "Het is niet alleen een mooie erkenning voor ons als huidige groep, het is een belangrijk maatschappelijk signaal en we hopen ook dat we hierdoor deuren openen voor de toekomstige Oranje-speelsters."

Eerder dit jaar trokken de voetbalbonden van de Verenigde Staten en Spanje de commerciële vergoedingen voor mannen en vrouwen al gelijk. In Engeland, Noorwegen en Brazilië is dit al langer zo.

EK 2022

Over twee weken komen de Oranjevrouwen weer in actie op het EK Voetbal in Engeland. Op 9 juli spelen ze hun eerste wedstrijd tegen Zweden en later komen Zwitserland (13 juli) en Portugal (17 juli) aan de beurt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie