Sport

Amerikaanse voetbalbond gaat de mannen- en vrouwenploeg hetzelfde betalen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Amerikaanse voetbalbond gaat de mannen- en vrouwenploeg hetzelfde betalen

De Amerikaanse voetbalvrouwen krijgen straks (eindelijk) evenveel betaald als hun mannelijke collega's. De Amerikaanse voetbalbond (US Soccer Federation) heeft beide nationale ploegen gelijke contractvoorstellen gedaan met de bedoeling de teams samen te brengen onder één arbeidsovereenkomst.

Evenveel geld

De bond schrijft dat één loonstructuur hanteren de beste manier is voor alle betrokken partijen "en voor de toekomst van de sport in de Verenigde Staten". Daarnaast willen ze ook dat het prijzengeld op WK's hetzelfde wordt. Tijdens het WK in 2019 was er bij de mannen in totaal 338 miljoen euro aan prijzengeld te verdelen onder de deelnemende teams, terwijl dat bij de vrouwen 25 miljoen was.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Megan Rapinoe

Voetbalster Megan Rapinoe, die in 2015 en 2019 wereldkampioen werd met het Amerikaanse vrouwenelftal, voert al jarenlang actie voor gelijke betaling voor mannen en vrouwen. "Ik word niet gerespecteerd en genegeerd omdat ik een vrouw ben", zei ze eerder dit jaar. "En mij is verteld dat ik niet meer verdien omdat ik een vrouw ben. Voor iedere trofee die we winnen - en dat zijn er veel -, voor iedere zege, voor iedere wedstrijd, krijgen wij minder."

Vorig jaar verloor het Amerikaanse vrouwenteam de rechtszaak om gelijk salaris en gelijke behandeling nog. Een van de argumenten van de voetbalbond was toen dat het mannenteam meer verantwoordelijkheid draagt. Nu lijkt er dus toch een overeenkomst te komen. President Biden heeft in ieder geval gezegd zich met zijn regering hard te willen maken voor het rechttrekken van de pay gap.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oranjeleeuwinnen

In Nederland werd twee jaar geleden besloten dat Oranjeleeuwinnen vanaf 2023 dezelfde commerciële vergoeding krijgen als het mannenteam. Het gaat dan om het geld waar de KNVB invloed op heeft. "De KNVB hoopt dat ook de externe vergoedingen voor de vrouwen die direct 'uit het voetbal' moeten komen (via o.a. FIFA, UEFA, tv-rechtenhouders) fors worden opgehoogd", stond er destijds in het persbericht van de Nederlandse voetbalbond.

Ster advertentie
Ster advertentie