Sport

Voor het eerst vrouwelijke scheidsrechters op WK voetbal in Qatar

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Voor het eerst vrouwelijke scheidsrechters op WK voetbal in Qatar

Bij het aankomende WK voetbal later dit jaar in Qatar zullen voor het eerst vrouwelijke scheidsrechters actief zijn. Het gaat in totaal om zes vrouwelijke arbiters die wedstrijden van het toernooit gaan fluiten.

Zes in totaal

De wereldvoetbalbond heeft woensdag 36 scheidsrechters, 69 assistent-scheidsrechters en 24 videoarbiters aangewezen voor het WK in Qatar, dat in november van start gaat. Onder hen bevinden zich drie vrouwelijke scheidsrechters en drie vrouwelijk grensrechters.

'Einde van lang proces'

"We zijn heel blij dat we voor het eerst in de historie vrouwelijke scheidsrechters hebben kunnen selecteren", zegt Pierluigi Collina, voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de FIFA. "Dit is het einde van een lang proces, dat enkele jaren geleden begon met de aanstelling van vrouwelijke scheidsrechters bij mannentoernooien."

Collina benadrukt dat bij de FIFA kwaliteit telt en niet iemands geslacht. "Ik hoop dat in de toekomst de keuze voor vrouwelijke scheidsrechters bij mannentoernooien als iets normaals wordt gezien en niet langer als iets sensationeels. Ze verdienen het om op dit WK te zijn, omdat ze constant op een hoog niveau presteren."

Ster advertentie
Ster advertentie