Sport

25 profvoetballers gokten op eigen duels of eigen competitie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 25 profvoetballers gokten op eigen duels of eigen competitie

25 spelers uit het betaald voetbal hebben afgelopen maanden gegokt op duels waarin ze zelf speelden of op wedstrijden in hun eigen competitie. Dat blijkt uit een document van Sports Betting Intelligence Unit (SBIU), een meldpunt van de Kansspelautoriteit voor signalen van mogelijke matchfixing, dat in handen is van de NOS.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Weddenschappen

Het gaat om zes spelers uit de Nederlandse eredivisie, negentien uit de eerste divisie en ook nog twee amateurspelers uit de tweede divisie. Sommige van hen zetten geld in op wedstrijden waarin ze zelf spelen, sommigen alleen op wedstrijden van concurrerende teams in de competitie. Daarnaast waren er spelers die beide soorten weddenschappen afsloten.

Onderzoek

Gokkantoren deden tussen oktober 2021 en december 2022 in totaal veertig meldingen bij de Kansspelautoriteit over mogelijke matchfixing. In de meeste gevallen ging het daarbij om profs die ongeoorloofd gokten. Meldingen die dermate verdacht waren, liggen nu bij de politie voor onderzoek.

Geen details

Hoewel de KNVB bekend is met de meldingen, kan de bond geen verdere stappen ondernemen. Gokkantoren mogen namelijk geen informatie delen over om welke spelers, wedstrijden en inzetten het gaat. De KNVB is daardoor niet op de hoogte van de details.

Enquête

Spelersvakbond VVCS is niet verrast over de signalen van mogelijke matchfixen. Uit een recente enquête die de vakbond onder ruim 200 spelers afnam, bleek eerder al dat elf procent gokt op eigen wedstrijden of competities waar ze zelf aan deelnemen. Volgens VVCS gaat het in de meeste gevallen echter niet om kwade opzet, maar is er onwetendheid over wat wel en niet mag.

Ster advertentie
Ster advertentie