Sport

OM stelt rechtszaak Quincy Promes voorlopig uit na klacht van slachtoffer

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. OM stelt rechtszaak Quincy Promes voorlopig uit na klacht van slachtoffer

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om de rechtszaak tegen Quincy Promes voorlopig uit te stellen. De Spartak Moskou-speler wordt vervolgd voor poging tot doodslag en zware mishandeling, maar het slachtoffer is het daar niet helemaal mee eens, zo laat een woordvoerder aan RTL Boulevard weten.

Poging tot moord

De advocaat van het slachtoffer, Yehudi Moszkowicz, vindt dat Promes vervolgd moet worden voor poging tot moord in plaats van poging tot doodslag en zware mishandeling. Daarom zijn Moszkowicz en zijn cliënt een artikel-12-procedure gestart bij het gerechtshof. Volgens de raadsman heeft de procedure een aanzienlijke kans van slagen.

De advocaat van Promes, Gerard Spong, laat aan RTL Boulevard weten dat hij van mening verschilt met Moszkowicz. Het is vooralsnog niet duidelijk of de voormalige Ajax-speler het proces zal bijwonen. "We beraden ons nog of Promes, gelet op de situatie in Rusland, aanwezig zal zijn."

Steekpartij

De 30-jarige voetballer werd in december 2020 opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij. Hij zou in de zomer van dat jaar zijn neef op een familiefeest in Abcoude in zijn knie hebben gestoken, met zwaar letsel tot gevolg. Tot dusver ontkende hij de beschuldigingen.

Telefoongesprekken

Update 19:55

Nieuwsuur heeft transcripten van afgetapte telefoongesprekken uit het strafdossier naar buiten gebracht waarin Promes de steekpartij lijkt te bekennen. Dat is zojuist bekendgemaakt. Het gaat om gesprekken die hij in de nacht na de steekpartij voerde met zijn vader, moeder en tante. In de gesprekken is te lezen dat Promes onder meer zegt: "Anders steek ik hem dood, dat begrijp je toch?"

Als zijn moeder in een later gesprek vertelt dat de neef in zijn been is geraakt, antwoordt Promes: "Dan heeft-ie nog geluk." Later zegt hij ook tegen zijn vader: "Mijn loyaliteit is naar mijn tante: wie van haar pikt, maak ik af. Punt uit. Wie van jou pikt, maak ik af. Wie van mijn moeder pikt, maak ik af. Er zijn bepaalde mensen in de familie voor wie ik doodmaak. Punt uit." Verder is nog te lezen: "Jullie hebben geluk dat ik niet meer met een vuurwapen loop, want anders was die tori nog lelijker gelopen."

Waarom Promes' telefoon werd afgeluisterd, is door het OM nog niet verteld. Zijn advocaat heeft nog niet op het dossier gereageerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe datum onbekend

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak stond aanvankelijk gepland voor 31 maart, maar is voorlopig uitgesteld. Het OM wacht eerst de beslissing van het gerechtshof af en zal daarna met een nieuwe datum komen voor de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Ster advertentie
Ster advertentie