Sport

Man deed overval op Van Bommel om profcontract af te dwingen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Man deed overval op Van Bommel om profcontract af te dwingen

De man die in oktober vorig jaar Mark van Bommel wilde overvallen, probeerde daarmee een profcontract af te dwingen. Dat blijkt uit gegevens afkomstig van de telefoon van verdachte Jamaleh Haban M., meldt het Openbaar Ministerie in België.

'Laat mij profspeler worden'

De Belgische politie ging er in oktober vanuit dat M. - die volgens het OM 25 jaar is, maar zelf claimt 17 te zijn - de Porsche van Van Bommel wilde stelen. Na het onderzoeken van de telefoon van de verdachte deed de politie echter een bijzondere ontdekking. Zo had de Somalische man in Google Translate een tekst van het Arabisch naar het Nederlands vertaald.

"Luister Mark, het leven van je familie hangt hiervan af. Laat mij een profspeler worden. Ga niet naar de politie, we zullen jou en je familie vermoorden", stond er in het bericht, dat omgezet werd in een audiobestand. De Somalische man wilde het bericht volgens de advocaat van Van Bommel bij de overval aan de huidige trainer van Royal Antwerp FC laten horen.

AirTag

Van Bommel werd destijds in zijn parkeergarage opgewacht, maar kon de overval voorkomen door snel achteruit weg te rijden. De politie kwam erachter dat er een AirTag was geplaatst onder de Porsche van de trainer. Die AirTag was virtueel verbonden met de iPhone van M., waardoor de politie hem kon opsporen.

Gezamenlijke foto's

Het incident in Van Bommels appartementencomplex was niet de eerste ontmoeting met de verdachte. Zo stonden er op de telefoon van de verdachte gezamenlijke foto's van de twee bij het stadion van Royal Antwerp FC en bleek dat M. in juli al met Van Bommel op de foto was gegaan. Verder vond de politie foto's van de inrit van Van Bommels garage en een video waarin de man te zien is met een vuurwapen.

De advocaat van Van Bommel laat weten dat ook het Nederlandse woonadres van de trainer naar voren kwam en het Instagramprofiel van Van Bommels dochter op het apparaat bezocht was.

Leeft in een hotel

"De teksten laten weinig aan de verbeelding over, er wordt zelfs gedreigd met een kogel door het hoofd", aldus de advocaat, die uitlegde dat de trainer flink geschrokken is. "We kunnen daar niet lacherig over doen. De impact van deze feiten is niet te onderschatten. Mijn cliënt is wel wat gewend, maar dit niet. Hij durft niet meer thuis te slapen en leeft in een hotel." Het OM heeft tijdens de zitting een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van 1.200 euro geëist.

Van Bommel was zelf niet aanwezig in de rechtbank. De Nederlandse trainer is zijn team aan het voorbereiden voor het belangrijke duel van komend weekend, waar Royal Antwerp FC tegen KRC Genk zal uitmaken wie zich de landskampioen van de Belgische competitie mag noemen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie