Sport

Oranje Leeuwinnen verliezen WK-finale van de Verenigde Staten

1. Newschevron right
  2. Oranje Leeuwinnen verliezen WK-finale van de Verenigde Staten

Het Nederlands dameselftal heeft een geweldig toernooi niet kunnen belonen met het wereldkampioenschap in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman verloor van de Verenigde Staten in een zinderende WK-finale met 2-0 dankzij doelpunten van Megan Rapinoe en Rose Lavelle.

Verrassingen

De Nederlandse bondscoach verraste vriend en vijand met haar opstelling, omdat ze Merel van Dongen en Shanice van de Sanden op de bank liet zitten. Anouk Dekker begon als linksback en Dominique Bloodworth ging centraal achterin spelen. De plek van Van de Sanden werd net als in de halve finale tegen Zweden ingenomen door Lineth Beerensteyn.

Slim Oranje

De eerste helft van de wedstrijd tussen het Nederlands elftal en titelverdediger Verenigde Staten eindigde in 0-0. Na rust was het een heel ander verhaal. De V.S. walste werkelijk over Oranje heen. Megan Rapinoe scoorde het eerste doelpunt uit een strafschop na een ingreep van de videoscheidsrechter. Lavelle schoot acht minuten later de twee nul binnen. Oranje hield de schade nog beperkt, want de V.S. had genoeg kansen om er een monsterzege uit te slepen.

WK van records

Voor de Oranje Leeuwinnen is dit het wereldkampioenschap waarin het onmogelijke toch mogelijk bleek. Het Nederlandse team bereikte voor het eerst in de geschiedenis de kwartfinales en denderde daarna door als een trein met Italiƫ en Zweden. Helaas bleek de titelverdediger in de finale sterker.