Sport

Online wangedrag Britse voetbalfans nu ook bestraft met stadionverbod

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Online wangedrag Britse voetbalfans nu ook bestraft met stadionverbod

Britse voetbalfans kunnen vanaf nu ook een stadionverbod krijgen als zij zich op sociale media misdragen. In het Verenigd Koninkrijk krijgen voetballers online regelmatig te maken met discriminerende en racistische haatberichten.

Zwaardere straffen

De Britse overheid belooft online wangedrag strenger te gaan aanpakken in Engeland en Wales. Supporters die "opzettelijk haatdragend gedrag" vertonen, kunnen vanaf nu zwaarder gestraft worden door de rechtbanken en daarbovenop een stadionverbod krijgen.

"Als openbaar aanklager spelen we een cruciale rol in de aanpak van deze misdaden", leest het in een verklaring van de zogeheten Crown Prosecution Service. "We moeten ervoor zorgen dat onze nationale sport veilig en inclusief blijft. In het voetbal is geen plaats voor haat. Haatmisdrijven kunnen grote gevolgen hebben voor de slachtoffers."

Racisme na EK-finale

Het online wangedrag van Britse voetbalsupporters bereikte afgelopen zomer een hoogtepunt tijdens het EK voetbal. Engeland verloor in de finale van Italiƫ door gemiste strafschoppen van Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka, waarna de drie spelers een storm aan racistische berichten ontvingen. Toen kondigde de Britsre premier Boris Johnson al aan stadionverboden te willen opleggen bij online racisme, wat nu dus formeel is vastgelegd.

Ster advertentie
Ster advertentie