Sport

Familie Nouri wil duidelijkheid: ''Ajax wist van Nouri's hartafwijking, maar wij niet''

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Familie Nouri wil duidelijkheid: ''Ajax wist van Nouri's hartafwijking, maar wij niet''

Het moment dat de jonge Abdelhak Nouri neerviel op het voetbalveld, leek voor iedereen uit het niets te komen. Toch blijkt dat de KNVB en Ajax al veel langer wisten dat Appie problemen had met zijn hart. Dat blijkt uit een onderzoek van het NRC.

Advocaten

Hoewel het voor de buitenwereld lijkt alsof de familie en de voetbalclub goed met elkaar omgaan, hebben beide partijen een letseladvocaat ingeschakeld. De familie besloot een advocaat te nemen, omdat Ajax geen duidelijkheid gaf over wat er precies gebeurde op de dag van het verschrikkelijke ongeval. Ook wil de club niet ingaan op vragen van het NRC.

Medische geschiedenis

Het NRC onderzocht hoe er werd omgegaan met de gebeurtenis door Ajax en clubarts Don de Winter. Ook zijn medische geschiedenis werd door de krant in beeld gebracht. De resultaten van het onderzoek roepen vragen op, vooral wat betreft de hartmassage die pas na enkele minuten werd gestart.

Reanimatie

Op 8 juli 2017 zakte Nouri in elkaar tijdens de 71ste minuut van de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen. De Winter rende naar hem toe, maar begon niet gelijk met een hartmassage. Na vijf minuten kwam een Oostenrijkse noodarts het veld op rennen en toen pas werd de reanimatie gestart.

Hartafwijking

Uit het onderzoek blijkt ook dat de clubarts af had moeten weten van de hartproblemen van Nouri. In april 2014 werd er door de KNVB een hartafwijking geconstateerd bij Nouri, maar deze werd beoordeeld als ‘ongevaarlijk’. De KNVB deelde de informatie met Ajax. Ook zouden de voetballer zelf en de familie op de hoogte zijn gebracht van zijn afwijking. Eén betrokkene beweert dat dit mondeling is gebeurd, maar de familie laat weten dat ze nergens van op de hoogte waren. Ook Abdelhak zou er volgens hen niets vanaf weten.

Grote shock

Advocaat Khalid Kasem, de woordvoerder van de familie, laat weten dat het onderzoek van het NRC als een grote shock kwam bij de familie van Appie Nouri. De familie wil dan ook graag meer openheid van Ajax, omdat ze nog steeds met veel vragen zitten.

''Als de familie eerder kennis zou hebben gehad van een hartafwijking hadden zij aangedrongen op diepgravend vervolgonderzoek en regelmatig terugkerende tests om te beoordelen wat de aard en risico’s van een dergelijke afwijking zijn. Dit alles is niet gebeurd, zo moet de familie helaas constateren. De signalen dat de zorg op het veld niet adequaat is geweest, heeft de familie, veelal informeel, van verschillende medici te horen gekregen.''

Lees meer informatie over het onderzoek van het NRC hier.

Ster advertentie
Ster advertentie