Sport

Atlete Semenya fel over diskwalificatie: "Ze zullen me moeten wegslepen"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Atlete Semenya fel over diskwalificatie: "Ze zullen me moeten wegslepen"

De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya heeft voor het eerst uitgebreid gereageerd op haar testosteronzaak. Eerder dit jaar werd door de internationale atletiekfederatie IAAF besloten dat de atlete medicijnen moet gaan slikken wegens haar te hoge testosteronwaarde, anders mag ze niet meer meedoen aan internationale wedstrijden. Dat weigert ze en daarom mag Semenya niet meedoen aan het WK atletiek volgende maand. Op een congres in Zuid-Afrika was de sportvrouw echter vastberaden:

"Als iemand wil voorkomen dat ik meedoe, moet hij me van de baan sleuren. Dan moeten ze me wegslepen, snap je?"

Vastberaden

Semenya vocht de zaak rondom de medicatie aan, maar ze verloor: de discriminatie werd door de Court of Arbitration for Sport 'noodzakelijk, redelijk en prortioneel' genoemd. De 28-jarige atlete blijft echt doorstrijden en lijkt vastberaden om hoe dan ook naar het WK in Doha, de hoofdstad van Qatar, te gaan. “Ze zeggen dat ik voordeel heb van mijn hoge testosteronspiegel. Dat klopt. En wat dan nog?!” Ze geeft aan dat iedereen op bepaalde vlakken van elkaar verschilt. "We zouden elkaar moeten steunen."

"Als je de beste van de wereld bent, zijn mensen geobsedeerd door wat je doet. Dan halen ze de genetica erbij."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet eerlijk

De tweevoudig Olympisch kampioene en drievoudig wereldkampioene wordt al sinds haar intrede in de atletieksport vaak vergeleken met een man. Tien jaar geleden moest zij al een geslachtstest ondergaan om te bewijzen dat ze een vrouw is. Door haar hogere testosteronwaarde - ze maakt drie keer zoveel aan als de gemiddelde vrouw - zou Semenya veel voordelen hebben ten opzichte van haar concurrenten. Een wedstrijd is volgens de IAAF daarom niet eerlijk.

Ster advertentie
Ster advertentie