Sport

Oranje Leeuwin steunt voetballer die niet uit de kast durft te komen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Oranje Leeuwin steunt voetballer die niet uit de kast durft te komen

Een speler uit de Engelse Premier League heeft via een anonieme brief bekendgemaakt dat hij homoseksueel is. Hij is er alleen nog niet klaar voor om dit te delen met zijn trainer en zijn medespelers. Oranje Leeuwin Merel Van Dongen wilde hem steunen en riep daarom de hashtag #YouCanCountOnMe in het leven.

Rand van de comingout

De speelster van Atlético Madrid vertelde bij Fernando in Start dat er twee mogelijkheden zijn waarom hij de brief anoniem heeft geschreven. De eerste is omdat hij het niet openlijk durft vanwege het taboe op homoseksualiteit in het mannenvoetbal. Maar Merel zegt ook dat het mogelijk is dat de speler op de rand van een coming out staat en nu checkt wat de eerste reacties zouden zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Taboe

Merel vertelt in Start dat homoseksualiteit een enorm taboe is in het mannenvoetbal. Niemand komt uit de kast en ze hebben volgens de voetbalster ook geen voorbeelden om naar op te kijken. Zo blijft het volgens haar een taboe en een enorme drempel voor mannen in de voetbalwereld.

#YouCanCountOnMe

Merel vindt het opvallend hoe weinig er in Nederland is gereageerd op de brief. "Stel je voor dat je die anonieme voetballer bent, dan hoop je toch dat iedereen heel positief reageert zodat je daardoor het gevoel krijgt dat het kan? Daarom ben ik de hashtag #YouCanCountOnMe om hem te laten weten dat het helemaal oke is. Op het moment dat hij er klaar voor is, dan weet hij dat hij daar niet bang voor hoeft te zijn, omdat veel mensen hem zullen blijven steunen. Dat is de enige boodschap die wij als boodschap aan hem kunnen meegeven", zei de Oranje Leeuwin in Start.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoop op verandering

Er is volgens Merel van Dongen op dit moment geen enkele actieve mannelijke voetballer die openlijk homoseksueel is. Dat is volgens haar wel anders in het vrouwenvoetbal: "In het vrouwenvoetbal bij het Nederlands elftal is dat geen probleem en dat zou het ook niet moeten zijn. Ik ben zelf ook lesbisch. Ik denk ook niet dat het in de maatschappij een probleem is. Ik hoop gewoon heel erg dat het veranderd en dat mannen ook uit de kast komen."

Ster advertentie
Ster advertentie