Up 2 Date

VIDEO: Weduwe rijdt rond als eerste vrouwelijke trucker van Pakistan

  1. Newschevron right
  2. VIDEO: Weduwe rijdt rond als eerste vrouwelijke trucker van Pakistan

Shamim Akhtar kreeg ooit te horen dat vrouwen nooit in vrachtwagens zouden kunnen rijden, omdat ze te zwak zouden zijn. De 54-jarige weduwe bewijst inmiddels dagelijks het tegendeel in Pakistan. Shamim is namelijk de eerste vrouwelijke vrachtwagenchauffeur van het land en het doet haar weinig dat ze daardoor opvalt: "Het boeit me niet dat mensen vreemd naar me kijken. Ik focus mij op de toekomst en op de weg." Ze moet zich ook wel focussen op de weg, want ze rijdt minimaal 400 kilometer per dag heen en weer.

Rijbewijs

Shamim Akhtar nam rijlessen bij de verkeerspolitie en investeerde op die manier in zichzelf, zodat er meer brood op de plank kon komen. "Ik wilde niet thuiszitten en huilen omdat we geen bloem en suiker konden betalen," aldus de Pakistaanse. Nadat ze haar rijbewijs had behaald, was Shamim nog niet klaar. Met een kleine lening opende ze haar eigen rijschool. Daarnaast probeert ze nu nog haar middelbare schooldiploma te behalen. Je bent nooit te laat om te leren.

Nationale trots

Shamim zocht direct na het behalen van haar rijbewijs een baan, maar liep vaak op niets uit omdat ze een vrouw is. Bij één van haar eerste ontmoetingen met truckers liep het gelukkig wel goed af. Tegenwoordig is Shamim daar niet meer weg te denken. Haar groepje truckercollega's ziet ze als haar tweede familie en zij zien haar als een tweede moeder. Ze vinden het niet meer gek dat een vrouw vrachtwagens kan rijden. Ze zijn juist megatrots dat hun 'mama' Shamim de nationale trots is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie