Up 2 Date

'Honderden euro's per maand minder voor studenten door coronacrisis'

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. 'Honderden euro's per maand minder voor studenten door coronacrisis'

De coronacrisis heeft desastreuze gevolgen voor studenten. Deze houden gemiddeld honderen euro's per maand minder over sinds de uitbraak van het virus. Met die stelling komt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United.

Geen NOW-steun

De organisaties proberen al bijna twee maanden de ernst van de situatie te laten doordringen bij de overheid en zien graag een vorm van financiële steun voor het inkomensverlies van de studenten. Veel werkgevers zouden ervoor kiezen om geen NOW-steun (tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) aan te vragen voor oproepkrachten of uitzendkrachten. Hierdoor kunnen ze namelijk medewerkers ontslaan en daarvan zijn vooral studenten de dupe.

530 euro per maand

De organisaties hebben berekend dat studenten gemiddeld zo’n 530 euro per maand aan inkomen zijn verloren. Dit staat gelijk aan ongeveer de helft van een gemiddeld studentenbudget. Daarom gaan studenten uit protest vandaag massaal politici op Twitter berichten sturen met de hashtags #nietmijnschuld en #duurtlang.

Oplossing

De vertegenwoordigers blijven hoop houden op een oplossing. "Er wordt de komende dagen verder onderhandeld over een nieuwe NOW-regeling", aldus voorzitter Bas van Weegberg van FNV Young & United uit tegen De Telegraaf. "Laat één ding helder zijn: wij laten niet gebeuren dat studenten en flexwerkers minder gecompenseerd worden dan vaste medewerkers." Voorzitter Alex Tess Rutten van LSVb is ook stellig: "We wachten al weken op een extra noodoplossing voor studenten die tussen wal en schip vallen. Elke dag maken studenten de afweging: huur betalen, boodschappen doen of achterlopen op je zorgverzekering. Dat is onacceptabel."

Ster advertentie
Ster advertentie