Up 2 Date

Kabinet gaat onderzoeken of discotheken open kunnen met 1G

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet gaat onderzoeken of discotheken open kunnen met 1G

Het kabinet gaat onderzoeken of clubs en discotheken weer open kunnen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) liet woensdag in het coronadebat weten in gesprek te gaan met de nachthoreca over de mogelijkheden.

1G-beleid

Kuipers denkt hiervoor aan een 1G-beleid. Dat houdt in dat je alleen binnenkomt met een negatieve test, ook als je gevaccineerd of hersteld bent. In vergelijking: voor het overdag en 's avonds bezoeken van de horeca geldt op dit moment een 3G-beleid. Hiermee mag je de horeca bezoeken als je gevaccineerd, getest of genezen bent.

Testcapaciteit

Volgens Kuipers is 1G een veilige optie voor de nachthoreca, maar de vraag is nog of er genoeg testen beschikbaar zijn. Zo is een heel brede inzet van coronatesten volgens het kabinet niet mogelijk omdat daar onvoldoende testcapaciteit voor is in een "periode dat het op allerlei plekken al spaak loopt", aldus Kuipers. Desondanks stemde hij in om in gesprek te gaan met de nachthoreca. Dit naar aanleiding van de opmerking van PVDA-lid Attje Kuiken, die zich zorgen maakt over het feit dat de nachthoreca al twee jaar bijna niets kan ondernemen.

Vrees

Meerdere partijen lieten tijdens het coronadebat weten te vrezen dat de nu nog tijdelijke coronatoegangsbewijs een blijvend middel gaat worden om het virus te bestrijden. Dit terwijl de ergste crisis achter de rug lijkt te zijn door de mildere omikronvariant. Kuipers gaf aan ook daar nog over in gesprek te willen gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie