Up 2 Date

Pakje sigaretten kost vanaf zaterdag 9 euro

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Pakje sigaretten kost vanaf zaterdag 9 euro

Sigaretten worden vanaf 1 april 2023 een flink stuk duurder. Dat heeft te maken met de accijnsverhoging van 1,22 euro. Voor een pakje van twintig sigaretten moet je straks gemiddeld 9 euro betalen. Over een jaar wordt de accijns nogmaals verhoogd met 1,22 euro. Dan kost een pakje ongeveer 10 euro.

Stoppen met roken

Niet elke roker zal vanaf zaterdag al meer moeten betalen. Winkeliers mogen hun oude voorraden nog opmaken tot uiterlijk 1 juni 2023. Het ligt dus aan het merk en het verkooppunt vanaf wanneer je de nieuwe prijs moet gaan betalen.

De verhoging van de belasting is een afspraak uit het regeerakkoord. De overheid wil ervoor zorgen dat in 2040 geen enkele jongere meer begint met roken. In 2022 rookte 18,9 procent van de 18-plussers. Een jaar daarvoor was dat 20,6 procent.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rookvrije generatie

De accijnsverhoging moet ervoor zorgen dat het aantal rokers in Nederland daalt. Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) zegt: ''We weten uit onderzoek dat 80 procent van alle rokers wil stoppen. Die mensen willen we zoveel mogelijk steunen om er nu ook echt mee op te houden. Enerzijds met de forse prijsverhogingen dit jaar en volgend jaar. Anderzijds met goede stophulp, minder verkooppunten en een verdere beperking van de plekken waar je mag roken, zodat mensen minder in de verleiding komen om weer te beginnen met roken.''

Hulp bij verslaving

Denk je dat je zelf een verslaving hebt? Of maak je je zorgen om iemand in jouw omgeving? Neem contact op met Jellinek voor hulp of de juiste doorverwijzing.

Ster advertentie
Ster advertentie