Up 2 Date

Minder mensen stoppen met roken

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Minder mensen stoppen met roken

In 2021 hebben minder mensen een poging gedaan om te stoppen met roken dan in 2020. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Het aantal rokers in Nederland is vorig jaar dan ook niet verder afgenomen.

ROOKVRIJE GENERATIE

De overheid wil in 2040 een rookvrije generatie realiseren waarbij nog maar 5 procent van de Nederlanders rookt. Om dat voor elkaar te krijgen is het Nationaal Preventieakkoord opgesteld. Een van die doelen daarvan is dat elk jaar 50 procent van de rokers een serieuze stoppoging moet doen.

In 2021 is dat niet gelukt. Slechts 31 procent van de rokers antwoordde ‘ja’ op de vraag: 'heeft u in het afgelopen jaar wel eens geprobeerd te stoppen met roken en heeft u dat 24 uur of langer volgehouden?'. In 2020 was dat nog 36 procent.

Het Trimbos-insitituut vindt dat de overheid daarom snel actie moet ondernemen. Programmahoofd Tabaksontmoediging bij het Trimbos-instituut Marc Willemsen: "Er moeten nu echt nieuwe maatregelen komen om het stopproces bij rokers weer op gang te helpen."

Duurdere sigaretten

Eerder deze maand werd bekend dat het kabinet eraan denkt om de prijs van sigaretten flink te verhogen om mensen te ontmoedigen te (blijven) roken. Het plan is om de prijs van een pakje sigaretten stapje voor stapje op te voeren. Zo komt de prijs van een pakje sigaretten mogelijk op 47 euro te liggen in 2040.

Ster advertentie
Ster advertentie