Up 2 Date

'Helft rokers gaat pas stoppen als pakje sigaretten 60 euro kost'

  1. Newschevron right
  2. 'Helft rokers gaat pas stoppen als pakje sigaretten 60 euro kost'

Nederlandse rokers zijn bereid om veel te betalen voor sigaretten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht. Pas als een pakje sigaretten 60 euro gaat kosten, denkt de helft van de rokers aan stoppen.

Nog heel betaalbaar

Na de laatste accijnsverhoging op tabak in 2020, ligt de gemiddelde prijs van één sigaret in Nederland momenteel op 36 cent. Als je een pakje van 20 sigaretten koopt, kom je dan dus uit op 7,20 euro. Volgens onderzoeker Cloé Geboers zijn sigaretten nog heel betaalbaar in Nederland. Ter vergelijking: een pakje kost zo'n 14 euro in het Verenigd Koninkrijk en in Australië betaal je zelfs zo'n 26 euro.

60 euro

Een eventuele verhoging van de accijns op tabak zal een groot deel van de rokende mensen niet afschrikken, blijkt uit het onderzoek waarvoor 1500 rokers uit Nederland werden ondervraagd. In totaal zegt 2 procent te stoppen in het geval dat een pakje 9 euro zal kosten. Daarnaast denkt 10 procent pas aan stoppen bij een minimale prijs van 12 euro. Pas als een pakje sigaretten 60 euro kost, zegt maar liefst 50 procent te stoppen met roken.

Volgens Geboers is een prijsverhoging toch de meest effectieve manier om roken te ontmoedigen. "Mensen passen hun consumptie aan wanneer ze het verschil in prijs merken in hun portemonnee, dus als iets meer of juist minder betaalbaar wordt", zegt de onderzoeker.

Ster advertentie
Ster advertentie