Up 2 Date

Kwart rokers rookt meer door coronacrisis

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Kwart rokers rookt meer door coronacrisis

Zo'n 24 procent van de rokers is meer gaan roken door de coronacrisis. Dat meldt het Trimbos-instituut. Niet zo gek als je bedenkt dat verveling en stress belangrijke factors zijn om een extra sigaret op te steken.

Verveling en Stress

Marc Willemsen, programmahoofd Tabaksontmoediging bij het Trimbos-instituut, zegt dat veel rokers vanwege stress meer zijn gaan roken: “Tijdens de eerste golf gaven rokers aan vooral uit verveling meer te zijn gaan roken, nu zien we dat stress een belangrijke factor is.” Volgens hem is de ontwikkeling zorgelijk, omdat stoppen met roken door stress nog moeilijker kan zijn. "Het is daarom extra belangrijk dat mensen die willen stoppen goede ondersteuning krijgen."

Een van de respondenten van het Trimbus-onderzoek geeft aan meer te zijn gaan roken vanwege spanning thuis: "Voor de coronacrisis rookte ik alleen op feestjes, nu rook ik dagelijks." Een ander geeft aan meer te zijn gaan roken door het sociale isolement: "Ik ervaar meer spanning, omdat ik weinig tot geen mensen meer ontmoet. Ik mis hierdoor positieve impulsen die gesprekjes vaak brengen."

Goed nieuws

Er is ook goed nieuws. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat het percentage rokers vorig jaar is gedaald. In 2020 gaf 20 procent van de volwassenen aan wel eens te roken, in 2019 was dit nog bijna 22 procent. “Dat is goed nieuws. Er is een groep waarbij het stoppen lukt, ook tijdens corona", aldus Willemsen.

Ster advertentie
Ster advertentie