Up 2 Date

Kabinet overweegt sigaretten stuk duurder te maken, mogelijk €47 per pakje

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Kabinet overweegt sigaretten stuk duurder te maken, mogelijk €47 per pakje

Het kabinet denkt eraan om de prijs van sigaretten flink te verhogen. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid overweegt om 30 tot 47 euro per pakje te vragen in het jaar 2040. Dat is bevestigd aan verschillende media na berichtgeving van De Telegraaf.

Stapje voor stapje

Met de prijsverhoging wil Van Ooijen mensen ontmoedigen om te (blijven) roken. De prijs van een pakje sigaretten moet stapje voor stapje opgevoerd worden. Nu kost een pakje gemiddeld 8 euro en in het coalitieakkoord is afgesproken dat die prijs tot 2025 omhoog mag naar 10 euro. Daarna zou er wat betreft Van Ooijen jaarlijks 2 euro bij komen.

Pas stoppen bij hoge prijs?

Met de plannen voor een drastische prijsverhoging neemt de staatssecretaris een voorbeeld aan Australië. Daar kost een pakje nu al zo'n 25 euro. Het percentage rokers is daar sinds 1991 teruggezakt van 25 procent naar 11 procent. Ook wetenschappelijk onderzoek toonde vorig jaar aan dat prijsverhoging de meest effectieve manier is om roken te ontmoedigen. Daaruit bleek dat de helft van de rokers in Nederland pas denkt aan stoppen wanneer hun peuken 60 euro per pakje gaan kosten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rookvrije generatie

Duurdere sigaretten zijn onderdeel van het plan om in 2040 een 'rookvrije generatie' te realiseren. Het is de bedoeling dat dan nog maar 5 procent van de Nederlanders rookt, nu is dat zo'n 20 procent. De ideeën moeten nog besproken worden in de ministerraad.

Ster advertentie
Ster advertentie